Impressie van de woningen.
Impressie van de woningen. Foto: Koninklijke BAM Groep nv

65 sociale huurappartementen

HILVERSUM Robert Jan Sliep, directeur Woonbedrijf bij Dudok Wonen, en Veronique Leenhouwers, directeur Noordwest bij BAM Wonen, hebben de overeenkomst getekend voor de realisatie van 65 sociale huurappartementen in de nieuwe wijk Anna’s Hoeve in Hilversum.

De start bouw staat gepland voor april 2021. De oplevering van de woningen is dan het derde kwartaal van 2022. De appartementen zijn verdeeld over twee bouwblokken van drie en gedeeltelijk vier bouwlagen die onderling zijn verbonden met een stalen loopbrug op de eerste en tweede verdieping. De huurappartementen, ontworpen door Theo Verburg Architecten, zijn tussen de 59 en 83 vierkante meter groot.
De voor de appartementen gekozen installatie bestaat uit een collectief opwekkingssysteem met een all-electric-water-waterwarmtepomp die gekoppeld is aan een dry cooler. Deze 'droge koelers' zijn warmtewisselaars waarbij wordt gekoeld door omgevingslucht. Doordat het proceswater door een koelblok stroomt en over het koelblok een geforceerde luchtstroom plaatsvindt, neemt de temperatuur van het water af.
Hieruit haalt de dry cooler haar koeling. Twee dry coolers komen op het platte dak van het gebouw. In de aparte centrale ruimte op de begane grond bevinden zich twee buffervaten van elk 1000 liter voor het warme tapwater en de drie warmtepompen. Door een inventief systeem van warmte-uitwisseling wordt gedurende een groot deel van het jaar energiezuinig warm tapwater gebruikt.
De afgifte van warmte en koude vindt plaats middels vloerverwarming en vloerkoeling. Voor de koeling wordt gebruikgemaakt van een switch-oversysteem. Dit betekent dat de appartementen tussen april/mei en september/oktober gebruik kunnen maken van koeling.