'Toch iets voor jongeren met kerst'

HILVERSUM Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum denkt er serieus over na om toch iets voor jongeren te organiseren tijdens de kerstvakantie. "Coronaproof, gecontroleerd en met anderhalve meter afstand."

Dat zegt de burgemeester in een filmpje van de gemeente, te zien op de website van deze krant, na gesprekken met een aantal leerlingen uit 4 mavo en 5 havo van het A. Roland Holst College. Jongeren missen de vrijheid en hebben een enorme behoefte om elkaar te ontmoeten, is de conclusie na die gesprekken.
Het was de tweede keer in korte tijd dat de burgemeester met jongeren sprak. Eerder waren jongvolwassenen aan de beurt, nu dus 16- en 17-jarigen van een middelbare school. Zij spraken openhartig over hoe zij de voorbije maanden hebben beleefd, waar ze tegenaan lopen en wat ze missen. En wat ze missen is niet alleen lekker uitgaan en leuke dingen doen, maar er was bijvoorbeeld ook een scholier die al maanden zijn oma niet had kunnen zien.
‘Inspirerend' en ‘heel bijzonder' noemde Broertjes de gesprekken. "Zij lijden er echt onder. Je wordt maar een keer zestien en een keer zeventien en ze zitten nu al maanden in deze ellende.” Broertjes kon zich voorstellen dat zij hun vrijheid missen en het leven ingewikkelder vinden. Hij herkende ook wel de coronamoeheid bij de jongeren. “Het spookt maar in je hoofd. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Daar hebben zij ook last van.”