Een lange rij zaterdag voor de Action aan de Zeedijk.
Een lange rij zaterdag voor de Action aan de Zeedijk. Foto: Bastiaan Miché

'Meer drukte in winkelstraten bij beperken openingstijden'

Zo vaak als kan opengaan, biedt ruimte om op minder drukke tijden het centrum te bezoeken, stelt de Stichting Centrum Hilversum.

HILVERSUM "Het is goed dat de lokale overheid haar verantwoordelijkheid neemt. Dat begrijpen alle ondernemers in het centrum. De ondernemers nemen die verantwoordelijkheid zelf dan ook uiterst serieus." Dat meldt centrummanager Jorine de Soet naar aanleiding van de drukte van afgelopen weekend, en dan zaterdag in het bijzonder, in het centrum.

Afgelopen weekend stond ons land stijf van de Black Friday-weekendaanbiedingen. Veel winkels verkochten hun producten met zeer hoge kortingen, voor velen een gelegenheid om alvast in te slaan voor de feestdagen in december. Dat ‘inslaan' gebeurde in heel veel plaatsen, en dus ook in Hilversum.
Op zaterdag gaf de druktemeter rond 16.00 uur code rood. Zowel op de Groest als in de Kerkstraat waren er meer bezoekers dan vanuit coronaperspectief gezond en gewenst was. De Kerkstraat werd daarom tijdelijk afgesloten. Een goede beslissing, meent De Soet. Ook de ondernemers zelf doen op allerlei manieren hun uiterste best om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. "Het beperken van openingstijden draagt echter niet bij aan het hanteren van deze bezoekersstromen", reageert de centrummanager op de maatregel om winkels (vaker) te sluiten. "Met de invoer van beperkte openingstijden komen er juist meer mensen in een korter tijdsbestek, met meer drukte in de winkelstraten tot gevolg."
Burgemeester Pieter Broertjes is het daar wel mee eens. Hij vindt ook niet dat het event Black Friday, ondanks de drukte in de verschillende winkelstraten de voorbije dagen, verboden had moet worden. Hij reageert daarmee, na vragen van deze krant, ook op uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Die zei zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad samen om een verbod hadden gevraagd, maar nul op het rekest kregen van het kabinet. Datzelfde kabinet sprak dat even later tegen.
Zonder echt in te willen gaan op de opmerkingen van zijn Rotterdamse collega meldt Broertjes dat het verbieden van Black Friday nog meer schade voor de lokale ondernemer zou betekenen. "Met alleen onlinewinkelen is het probleem ook niet opgelost. Bewoners moeten gespreid winkelen, daarin ligt wel een oplossing. De supermarkten hebben de winkeltijden verruimd zodat er meer spreiding mogelijk is. Maar ook bewoners moeten nadenken wanneer het verstandig is om te winkelen. Is het te druk? Kom dan op een ander tijdstip terug!”
Het sluiten van de winkels zaterdagmiddag, zoals Aboutaleb vrijdagavond en zaterdagmiddag deed in Rotterdam, was voor Broertjes in Hilversum geen optie. "Omdat de mensen die toch al in het centrum waren dan niet in een handomdraai verdwijnen. Reguleren en spreiding is dan een beter antwoord."
Voor komend weekend komen er waarschijnlijk extra maatregelen, zegt een gemeentewoordvoerder. Onduidelijk is nog precies om wat voor maatregelen het gaat.