Impressie van het nieuwe stationsgebied.
Impressie van het nieuwe stationsgebied. Foto: Gemeente

Verlaging parkeernorm voor meer betaalbare woningen bij stations

HILVERSUM Er is in Hilversum grote behoefte aan meer betaalbare woningen. Om betaalbare woningen rondom de stationsgebieden mogelijk te maken, pleit het college voor minder parkeerplaatsen bij de nieuwbouw rondom deze stationsgebieden door een verlaging van de parkeernorm.

Met de parkeernorm wordt berekend hoeveel parkeerplaatsen op eigen terrein aangelegd moeten worden bij nieuwbouw. Aan de huidige norm kan bij de stationsgebieden (ov-knooppunten) volgens het college niet makkelijk worden voldaan. Er is onvoldoende ruimte om het berekende aantal parkeerplaatsen aan te leggen. Dit terwijl deze woningen vlak naast de stations liggen en dus al goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.
In de beleidsnotitie parkeernormering rondom ov-knooppunten is goed gemotiveerd waarom juist rond deze ov-knooppunten kan worden ingestemd met het aanleggen van minder parkeerplaatsen. Naast het feit dat er een ov-station op loopafstand moet liggen, moeten ontwikkelaars een mobiliteitsplan indienen waarbij ze inzetten op deelmobiliteit en voldoende fietsparkeerplaatsen aan moeten leggen.