Wethouder Bart Heller.
Wethouder Bart Heller. Foto: Bastiaan Miché

'Niemand gedwongen van aardgas af'

HILVERSUM In Hilversum hoeft de komende jaren, in ieder geval tot 2030, niemand gedwongen van het gas af. Overgaan op alternatieve warmtebronnen is uiteraard prima, maar dat moet dan wel betaalbaar zijn.

Dat is de boodschap van ‘energietransitiewethouder' Bart Heller (GroenLinks) bij de uitleg van het startdocument Transitievisie Warmte. Alle gemeenten in Nederland moeten een Transitievisie Warmte opstellen waarin staat hoe zij zich tot en met 2030 gaan voorbereiden op een aardgasvrije toekomst. In 2040 wil de gemeente Hilversum daadwerkelijk van het gas af.
Maar voor de komende jaren wil het college van burgemeester en wethouders vooral inzetten op het isoleren van woningen. Daarnaast wil het college ruimte geven aan buurtinitiatieven die op vrijwillige basis verdere stappen willen ondernemen om van het gas af te komen. "We blijven hard aan de gang om in 2040 aardgasvrij te zijn, maar we gaan nu nog niet kijken welke buurt wanneer aan de beurt is. En investeringen in het klassieke isoleren zijn nooit verloren investeringen. Er valt ook daar nog een wereld te winnen.”
Heller had graag gezien dat de verschillende randvoorwaarden - wie moet wat betalen? - vanuit het Rijk al duidelijk waren. Maar dat is dus geenszins het geval. Want om over te gaan tot aardgasvrije wijken moeten er, aldus Heller, eerst betaalbare en technisch haalbare alternatieven komen.
Pas dan wil het college van burgemeester en wethouders overgaan tot het loskoppelen van het aardgas. "Concrete aardgasvrij-initiatieven van bewoners en ondernemers vinden wij bespreekbaar als ze aangetoond haalbaar en betaalbaar zijn.”
Recent meldde de Gooi en Eembode dat Hilversum vanuit het Rijk de gevraagde 4,5 miljoen euro krijgt om de Hilversumse Meent aardgasvrij of aardgasvrij-ready te maken. Voor nu is het plan om met de bewoners van die wijk in gesprek te gaan over de mogelijkheden en eventueel een planning. Die planning is er nu nog niet.

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra