Plannen voor Utrechtse snelfietsroute worden concreter.
Plannen voor Utrechtse snelfietsroute worden concreter. Foto: Provincie Utrecht

Snelfietsroute van Amersfoort naar Hilversum stap dichterbij

HILVERSUM De ambtelijke wegen zijn soms lang. Een jaar terug - december 2019 - meldde verkeerswethouder Annette Wolthers al dat Hilversum zich ook heeft aangesloten bij een Utrechtse snelfietsroute. Twaalf maanden later blijken die plannen voor een route van Amersfoort naar de mediastad eindelijk serieuzer te zijn.

Deze route is nu een stap dichter bij de uitvoering, meldt de provincie Utrecht. "Met het ondertekenen van de intentieverklaring hebben de wethouders van de gemeenten Amersfoort, Soest, Baarn en Hilversum en de gedeputeerde van de provincie bekrachtigd dat ze samen de mogelijkheden van de route verkennen.”
De komende maanden worden er verschillende onderzoeken uitgevoerd. Die onderzoeken richten zich op het exacte tracé, op ecologie, het ontwerp, grondeigendom, financiering, planologische eisen, realisatie en beheer. Daarbij denkt ook de provincie Noord-Holland mee. Overigens doet Hilversum ook mee aan een snelfietstracé in de eigen regio.
Belanghebbenden en aanwonenden krijgen de mogelijkheid om hun inbreng te leveren tijdens een inloopavond of een ontwerpatelier. Zij worden daarvoor door de gemeenten uitgenodigd. "Als alles volgens planning loopt, kan eind 2021 voor de route een uitvoeringsovereenkomst worden ondertekend door provincie en gemeenten en kan een start worden gemaakt met de aanleg van deze snelfietsroute.”
Met deze regionale route willen provincie en gemeenten het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer stimuleren, met daardoor ook een betere bereikbaarheid van de regio. Bovendien is dat goed voor de gezondheid én voor het milieu, is de gedachte. "Het streven is in 2023 10 procent meer fietsgebruik op de route te krijgen ten opzichte van de situatie in 2019.”
De snelfietsroute Amersfoort - Hilversum is een van de prioritaire snelfietsroutes waarmee de provincie en de gemeenten aan de slag gaan om de fietsbereikbaarheid in de regio te verbeteren. Op de snelfietsroutes krijgen fietsers vaker voorrang op autoverkeer en krijgen zij eerder groen bij verkeerslichten op de route. De snelfietsroutes zijn voor álle fietsers.
Om de snelfietsroutes te realiseren, worden bestaande fietsverbindingen verbeterd en aan elkaar verbonden. Zo krijgt bijvoorbeeld het wegdek comfortabel asfalt. Waar nodig wordt het wegdek verbreed, zodat fietsers voldoende ruimte hebben. Ook moeten er duidelijke en herkenbare lijnen, wegwijzers en verlichting komen. De stoepranden zijn veilig en er zijn geen paaltjes of andere obstakels op de route. Zo moeten fietsers snel, comfortabel en veilig kunnen doorfietsen en scholen, woonwijken, werklocaties en knooppunten ook per fiets goed bereikbaar zijn.