Vanaf 2021 geldt een lagere snelheid voor ontheffinghouders.
Vanaf 2021 geldt een lagere snelheid voor ontheffinghouders. Foto: Recreatie Midden-Nederland

Snelvaren op Loosdrechtse Plassen meer aan banden

HILVERSUM Houders van een snelvaartontheffing op de Loosdrechtse Plassen mogen vanaf volgend jaar niet harder varen dan 60 kilometer per uur. Dat heeft het Plassenschap Loosdrecht bekendgemaakt.

Dat is besloten na uitvoerig overleg tussen de samenwerkende partners binnen het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen en na een enquête onder de bewoners en jachthavens rondom de plassen én de ontheffinghouders. Vraag was vooral of de regels in het oude Besluit Motorboten uit 2003 (in 2009 was er een laatste wijziging) in het algemeen en het snelvaarbeleid in het bijzonder nog als passend werden ervaren.
Dat laatste blijkt niet echt het geval. Regelmatig waren er klachten over snelvaarders. Daarom is er nu een nieuw Besluit Motorboten (BM). Deze sluit volgens het Plassenschap aan op de actuele situatie en de vaarregels zijn beter afgestemd op de regels van andere overheden. “De regels in het gewijzigde BM zouden voor de verschillende gebruikers van het vaarwater beter bekend en duidelijker moeten zijn en overlast en onveilige situaties verder beperken.”
Als nautisch beheerder zegt het Plassenschap zo veel mogelijk mensen een prettig en veilig verblijf op en rond de Loosdrechtse Plassen te willen bieden en schade aan natuur en omgeving beperken. Daarom is er ook nieuwe informatiefolder/flyer gemaakt.
Op de Loosdrechtse Plassen geldt een maximumsnelheid van 12 kilometer per uur, tenzij men over een ontheffing (jaar of dag) beschikt van het Plassenschap. De ontheffing geldt voor de 1e, 2e, 3e en 4e plas en voor de waterskibaan aan de westzijde van de 5e plas. Om praktische en veiligheidsredenen en om overlast te voorkomen mag een ontheffinghouder vanaf 1 januari 2021 niet sneller varen dan 60 kilometer per uur.
De Stille Plas is in de Provinciale Milieuverordening Noord-Holland aangewezen als Stiltegebied waar een maximale vaarsnelheid geldt van 9 kilometer per uur. Om beschadiging van de oevers te voorkomen en overlast door golfslag te beperken, is het verboden om sneller te varen dan 6 kilometer per uur binnen een strook van honderd meter vanaf de oever. Vanwege de veiligheid en de mogelijke geluidsoverlast is het verboden om ‘s nachts sneller te varen dan 6 kilometer per uur.
Om de rust in een aantal gebieden met hoge natuurwaarden te waarborgen, is daar een verbod ingesteld voor het varen met een motorboot met ingeschakelde motor. Dit verbod geldt zowel voor motorboten die op diesel of benzine varen als voor elektrisch aangedreven motorboten.

Afbeelding