Afbeelding
Foto: Pixabay

Gooien vuurwerkbom naar snackbar 'poging doodslag'

HILVERSUM Tegen een 25-jarige Hilversummer is een celstraf van vijf jaar geëist wegens het gooien van een vuurwerkbom in augustus van dit jaar naar Snackbar De Instuif aan de Stationsweg in Hilversum. Het was een poging doodslag, vindt de officier van justitie.

Bij de ontploffing kwamen de eigenaar, zijn vrouw en hun twee zonen met de schrik vrij, maar werd wel voor duizenden euro's schade aangericht. Daarnaast wordt hem verweten met een mes te hebben gedreigd naar een zoon van de eigenaar van De Instuif en zou hij volgens justitie hem met de dood hebben bedreigd. In de woning van de moeder van de Hilversummer trof de politie na een huiszoeking 114 stuks professioneel vuurwerk, mortierbommen, aan. “Zonder aanleiding een vuurwerkbom vlak voor de voeten van de slachtoffers. Dat doet een normaal iemand niet”, sprak de officier.
Advocaat H. de Kroon viel bijkans van haar stoel toen ze de eis hoorde en riep uit: "Dit is echt bizar!” Zij pleitte voor vrijspraak van de poging doodslag. "Mijn cliënt is een domme gozer, maar hij heeft oprecht spijt van wat hij gedaan heeft. Een schrikbommetje, dacht hij.”
Er heerst al enige tijd spanning tussen de Hilversummer en de mensen van de snackbar. Er zou gezeur zijn geweest over een verkeerd broodje waar geen sla tussen moest, maar wel groente tussen was gedaan. Ook zou de 25-jarige bij een incident een van de broers in zijn gezicht hebben geraakt met zijn ring. Op die bewuste avond wilde hij daar zijn excuses over aanbieden, zo verklaarde hij voor de rechtbank in Lelystad. "Ik wilde effe de spanning weghalen.”
De Hilversummer stelt dat het nooit zijn bedoeling geweest is om zo’n ravage aan te richten en sprak zijn spijt uit naar een van de zonen die de rechtszaak bijwoonde. Maar die verklaarde dat hij die spijt onoprecht vond: “Mijn familie is enorm geschrokken en heeft het gevoel dat er een aanslag op hen gepleegd is.”
De rechtbank doet op 16 december uitspraak.