Afgelopen weekend was de tent open.
Afgelopen weekend was de tent open. Foto: Bastiaan Miché

'Als we dit gedogen, staat de volgende ondernemer klaar'

Vervolg van de voorpagina

"Minister Wiebes zei het vandaag nog in zijn persconferentie: hij is trots op de initiatieven en ondernemersgeest van bedrijven die op een inventieve manier proberen het hoofd boven water te houden. Blijkbaar loze woorden, tenzij het alsnog mogelijk gemaakt wordt om door te gaan met onze inventiviteit." Koen 't Hoen begrijpt helemaal niets van het gemeentebesluit om zijn kerstmarktje op het Keiplein te sluiten. "Daar sta je dan met je goede gedrag."
Voor de horecaondernemer zijn het momenteel al zware tijden, maar met dit initiatief hoopte hij toch nog wat publiek te kunnen verwelkomen. De tent, die hiervoor was omgebouwd, had hij toch al voor het winterterras. De vergunning daarvoor ook. Maar uiteindelijk lijkt het allemaal voor niets te zijn geweest. "Je moet maar op je rug gaan liggen en langzaam doodgaan", zegt hij. "Mogelijk kunnen we pas in februari of maart weer open. En ondertussen zoek je het maar uit."
Een woordvoerder van de gemeente begrijpt de frustratie bij 't Hoen. Zij voegt toe dat er wel pogingen zijn gedaan om toch nog wat voor elkaar te krijgen. Belangrijkste reden voor het besluit is dat er simpelweg geen vergunning voor een evenement op de openbare grond verleend kan worden. En die eerdere vergunning van dat winterterras geldt al niet meer. "Binnen in de zaak mag het wel. Maar deze meneer zegt dat het buiten veiliger is dan binnen. Dat snappen we ook wel. Maar buiten kan niet. En als we dit gedogen, staat de volgende ondernemer al klaar."