De teststraten kunnen de drukte momenteel goed aan.
De teststraten kunnen de drukte momenteel goed aan. Foto: © Bob Awick

Ook in Gooi en Vechtstreek flink meer nieuwe coronabesmettingen

Waren er vorige week in ‘t Gooi en de Vechtstreek nog fors minder nieuwe meldingen van coronabesmettingen, deze week is er juist een flinke stijging, meldt de GGD.

HILVERSUM "De tijdelijke daling van vorige week is echt verleden tijd. Het aantal positief geteste mensen neemt dagelijks toe." Dat is de trieste constatering na zeven dagen tellen. Het aantal positieve meldingen in de regio ligt de afgelopen week met 511 meldingen aanzienlijk hoger dan vorige week (313).

Een concrete verklaring voor die stijging heeft GGD-woordvoerder Irma Laméris eigenlijk niet, al zal volgens de zegsvrouw de drukte in de winkelstraten rond Black Friday zeker een rol hebben gespeeld. Maar dat is het niet alleen. “Het is een combinatie van heel veel dingen. Mensen zien elkaar toch wel op straat. Ze dragen wel goed een mondkapje, maar er zijn wel veel mensen. En misschien heeft het ook wel met het griepseizoen te maken.”

De besmettingen komen voor in alle leeftijdsgroepen. Ook veel tieners zitten momenteel thuis vanwege het virus, maar het is niet zo dat middelbare scholen in ‘t Gooi en de Vechtstreek dicht moeten. Elders in het land is dat wel het geval.
De hoop was er bij de GGD uiteraard wel dat premier Mark Rutte en minister van VWS Hugo de Jonge dinsdagavond iets anders zouden zeggen dan zij deden. "Maar de cijfers zeggen iets anders”, constateert Laméris. "Het is heel belangrijk dat we ons nu aan de maatregelen houden. Het merendeel houdt zich nog steeds heel goed aan die regels, maar het wordt wel allemaal wat losser.”
Het aantal mensen dat zich laat testen is, volgens de verwachting, ook in deze regio toegenomen. Dat komt mede door de mogelijkheid dat nauwe contacten uit het Bron en Contactonderzoek of de Coronamelderapp zich op de vijfde dag, en ook zonder klachten, mogen laten testen. Waren er vorige week in de teststraten van de GGD in Bussum en Huizen bijna 5000 mensen getest, afgelopen week waren dat er ruim 6300. Het percentage positieven van het aantal geteste personen lag afgelopen week op 8,7 procent (vorige week 7 procent).
De capaciteit in de teststraten is volgens de GGD ruim voldoende om deze extra stroom aan te testen personen aan te kunnen. De tijd tussen het maken van een afspraak en het ontvangen van de uitslag van een test in de GGD teststraten is gemiddeld minder dan anderhalve dag.
Inmiddels hebben sinds de uitbraak van corona bijna 8300 inwoners van deze regio, waaronder ruim 2500 Hilversummers, het virus opgelopen. Van het totale aantal zijn er nu 112 overleden, waarvan 73 gemeld door verpleeghuizen. In Tergooi lagen dinsdag twintig coronapatiënten, waarvan drie op de intensive care. Eventuele opschaling van de reguliere zorg in het ziekenhuis is in ieder geval tot maandag geen optie.