Maandag is geheel zwart.
Maandag is geheel zwart. Foto's: Bastiaan Miché

Hilversumse horeca gaat op zwart als protest tegen gebrek aan perspectief

Verschillende horecaondernemers in Hilversum sloten de voorbije dagen dusdanig hun zaak af om zo de voor hen sombere situatie te uiten.

HILVERSUM Het verruimen van de tegemoetkoming in de vaste lasten door het kabinet geeft misschien iets meer ruimte en lucht, aldus horecaondernemer Frank Loois, maar toereikend is het allesbehalve. Nog altijd is er voor de horecasector geen perspectief en komt de bodem van de spaarpot in zicht.

Steun ons. Die oproep doen verschillende (Hilversumse) horecaondernemers richting de landelijke politiek bij de lancering van de landelijke campagne #BlackMonday van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maandag. Ook veel lokale horecaondernemers doen mee aan de campagne. "Als het zo doorgaat, bestaat halverwege 2021 de helft niet meer.”
Voor Mout op het Marktplein hangt maandag een onheilspellend zwart doek met teksten als ‘Perspectief? 0.0!!' en ‘De horeca verzuipt'. Ondertussen wordt er op het grote plein een metershoge kerstboom geplaatst. Dat gaat gewoon door.
Eigenaar Jerry de Vries van Mout noemt de huidige situatie somber. Frustrerend is het voor de horeca dan ook dat veel winkels gewoon open zijn en het op sommige momenten binnen en buiten de winkels te druk is. Ondertussen moeten de restaurants en cafés gesloten blijven. "Ik vind het heel fijn voor de lokale ondernemers dat zij open kunnen blijven," zegt De Vries, "maar steun ons dan.”
Met de campagne wil KHN duidelijk maken dat als de overheid niet snel met aanvullende steun en perspectief komt, meer dan de helft van de sector op korte termijn failliet gaat en honderdduizenden mensen op straat komen te staan. Tijd voor actie, is de boodschap. De campagne is een subtiele knipoog naar de ‘koophysterie' rond Black Friday, al is dit voor de horeca écht de final sale: een grote faillissementsgolf dreigt.
De impact van de overheidsmaatregelen met betrekking tot de horeca is enorm, aldus KHN. "Eet- en drinkgelegenheden zijn door twee lockdowns in 2020 straks vijf maanden verplicht gesloten. Clubs & nightlife-bedrijven zijn nog geen dag open geweest. En doordat er veel (internationale) zakelijke evenementen en congressen zijn afgelast, zijn er nauwelijks (internationale) zakelijke reizigers, waardoor hotels, cateraars en de evenementenbranche het enorm zwaar hebben. De rek is er bij vele bedrijven uit; het spaarvarken is leeg.”

‘Ploeteren' is de term waar Frank Loois, woordvoerder van de Hilversumse horeca en eigenaar van de eveneens met rood-witte linten afgezette Gulle Graef aan de Laanstraat mee komt. Ook hij erkent dat veel horecazaken bij gebrek aan steun spoedig zullen omvallen. "En dan doet het kabinet nu de oproep aan de ondernemers om er met de huurbaas uit te komen. Maar geef ons dan richtlijnen daarvoor. Heel veel huurbazen zijn helemaal niet zo flexibel. Mijn eigen huurbaas blijft bijvoorbeeld volhouden dat ik de volle 100 procent moet betalen."
Ook bij mede-eigenaar Cival Jansen van Proeverij De Open Keuken raken de reservepotjes langzaamaan op. "Als het op deze manier doorgaat, gaan wij het niet volhouden", vreest ook hij. En vooral mist hij perspectief. “Het enige dat zeker is, is dat we dicht zijn en de steun onvoldoende is.”

De Gulle Graef.
De Open Keuken.