Rachel de Moor (links) en Jutta Eilander samen met een buurtengel.
Rachel de Moor (links) en Jutta Eilander samen met een buurtengel. Foto: © Foto Miché

Buurtengelen geven verbinding op negen plekken in Hilversum

HILVERSUM Op negen plekken in Hilversum komen buurtengelen te staan die kinderen met hun ouders kunnen bewonderen. De engelen zijn een alternatief voor de Kinderkerstnachtdienst en het plein bij de oud-katholieke St. Vituskerk.

Parochiaan Rachel de Moor van de St. Vituskerk aan het Melkpad vertelt dat de Kinderkerstnacht op 24 december altijd heel goed bezocht wordt. "Zo'n 800 kinderen met hun ouders komen elk jaar naar het plein voor de levende kerststal, warme chocolademelk, de Beatrix-blazers en kerstliedjes die samen gezongen worden. Dit jaar kan het helaas niet doorgaan, maar we willen toch een verbinding maken, vooral in deze tijd omdat veel mensen thuis zitten. Samen met de Regenboogkerk (PKN) zijn we gaan brainstormen over een andere aanpak. Dit voorjaar stond bij veel inwoners een beer voor het raam en konden kinderen wandelen om de beren te bekijken. Dat was een groot succes en we zochten een beeld dat bij de kerst past. Zo kwamen we bij de engelen uit omdat ze veel mensen aanspreken, licht geven en een teken van hoop, verbinding en bescherming zijn in deze donkere dagen."
De kerk heeft drie grote buurtengelen ontworpen en Stichting Philadelphia zes kleine, die bij vijf verzorgingshuizen en de voedselbank staan. "Met de buurtengelen willen we voor iedereen een verbinding maken", aldus priester Jutta Eilander. "Bij de verzorgingshuizen staat de buurtengel binnen en komt er buiten een speciale brievenbus waar kinderen, maar ook volwassenen, een tekening of een kaart met een mooie boodschap in kunnen doen voor de bewoners en medewerkers. De engelen kun je van buiten af zien en je kunt dan ook zwaaien naar de bewoners. De engel bij de voedselbank staat voor het raam en is verlicht. Buiten staat een krat voor een (houdbare) donatie voor de feestdagen. Bij Ziekenhuis Tergooi staat een grote witte engel met stiften zodat iedereen iets moois op de engel kan schrijven. Ook daar staat een brievenbus voor tekeningen en wenskaarten. Er is een mooi versierde buurtengel bij de St.Vituskerk met een QR-code om te scannen voor een kerstverhaal en ook de Regenboogkerk heeft een engel met QR-code voor vrolijke kerstliedjes. Iedereen kan een buurtengel worden. Kinderen kunnen een mooie tekening maken voor de buren of een hoopvolle boodschap bij iemand in de bus doen. Ook zou het leuk zijn als inwoners een engeltje of een tekening met een engel voor het raam zetten om te laten zien dat je verbonden bent en meedoet met de buurtengelen. Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld in de kerstvakantie op pad om overal engelen te zoeken."
Op www.buurtengel.nl staat informatie, adressen van verzorgingshuizen en knutsels en tekeningen voor kinderen om te downloaden. De buurtengelen staan er vanaf zaterdag 19 december tot en met woensdag 6 januari. Op kerstavond kan iedereen om 19.00 uur via een livestream (hilversum.okkn.nl) thuis de Kinderkerstnacht meebeleven. Compleet met kerstliedjes en natuurlijk het kerstverhaal.