Supermarktmanager Jonathan Kooistra (links) en projectleider Thomas Boon vertellen over de plannen van Bun.
Supermarktmanager Jonathan Kooistra (links) en projectleider Thomas Boon vertellen over de plannen van Bun. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Nieuwe eigenaar wil meer doen dan opfrisbeurt voor Riebeeck Galerij

Het winkelcentrum opknappen en daarnaast ook werk maken van de openbare ruimte. De nieuwe eigenaar van de Riebeeck heeft grootse plannen.

HILVERSUM Met de aankoop van winkelcentrum de Riebeeck Galerij wil J. Bun Holding B.V. meer doen dan alleen het vestigen van een nieuw Albert Heijn-filiaal. Het bedrijf uit Almere gaat het winkelcentrum opknappen en wil er tevens voor zorgen dat het centrum weer een wijkfunctie krijgt. “Wij zitten erin voor de lange termijn.”

Dat zegt Thomas Boon, projectleider bij Bun en Hilversummer in hart en nieren. Sinds medio mei is Bun (supermarktfranchisenemer, projectontwikkelaar en vastgoedbeheerder) eigenaar van het winkelcentrum. Daarmee zet het bedrijf de eerste stappen in Hilversum. Het is duidelijk dat het in 1961 gebouwde winkelcentrum behoorlijk gedateerd is. Al jaren loopt het moeilijk in het centrum in Oost. De gang is er eigenlijk al jaren uit. Het winkelcentrum is verouderd en ziet er mede door de leegstand wat troosteloos uit. Daar gaat de nieuwe eigenaar verandering in brengen.

Dinsdag - op de eerste dag van de lockdown - heeft Bun de 22ste franchisevestiging van Albert Heijn geopend in de Riebeeck Galerij. De afgelopen tien dagen is het voormalige onderkomen van de PLUS helemaal gestript en opnieuw opgebouwd. Met de opening van deze supermarkt geeft de nieuwe eigenaar de eerste impuls aan de metamorfose van het winkelcentrum. In de tussentijd heeft Bun ook al wat aan het interieur en het exterieur gedaan, zodat het in de overloop allemaal wat vrolijker en aantrekkelijker oogt.

Zoals al gezegd, is het winkelcentrum hard toe aan een opknapbeurt. Dat gaat dan ook gebeuren. Dat betekent een moderne look en een toekomstbestendig centrum. Dat past goed bij wat er in de wijk gebeurt. Een paar honderd meter verderop verrijst in Monnikenberg langzaamaan het nieuwe ziekenhuis. Iets dichterbij wordt er hard gewerkt aan de HOV-onderdoorgang en in Anna’s Hoeve komen er nog steeds nieuwe woningen bij. Er is genoeg toekomstperspectief voor de Riebeeck.

Juist omdat er veel verandert in de nabije omgeving van het winkelcentrum wil Bun niet achterblijven. Daarom begint de eigenaar met het pand zelf. “Naar de toekomst toe willen we het hele centrum gaan oppakken. Wij doen alles voor de lange termijn. Dan heb ik het zeker over twintig, dertig jaar. Met dat oog doen we bij Bun ook alles”, verduidelijkt Boon.

Wat het bedrijf betreft blijft het zeker niet alleen bij het winkelcentrum zelf. Het beeld is groter dan dat. Het gaat om het totaalplaatje voor de directe omgeving. “We willen de verbinding gaan opzoeken met de onderdoorgang”, deelt de projectleider mee. “Als je ziet wat de provincie Noord-Holland en de gemeente willen realiseren, zoals een autoluw plein boven op de tunnel, dan spreekt daar een hoog ambitieniveau uit. Dat willen wij ook en daar richten wij ons op. Die verbinding is echt noodzakelijk en daarom zijn we sinds kort ook eigenaar geworden van het pand van Kwik-Fit. Dat biedt meer mogelijkheden om het allemaal breder aan te pakken”, vertelt Boon.
Daarbij is samenwerking met de gemeente nodig. Inmiddels is het idee in het raadhuis gepitcht. Volgens Boon is er positief gereageerd op het initiatief van de eigenaar om daadwerkelijk met het centrum en de nabije omgeving aan de slag te gaan. Daarnaast zegt de projectleider dat de gemeente het ook wel lijkt te zien zitten om gezamenlijk werk te maken van het verfraaien van dit deel van Hilversum. “Maar," zo tempert hij direct de verwachtingen, “het staat allemaal nog in de kinderschoenen.”
De nieuwste Albert Heijn ziet er eigentijds en overzichtelijk uit. Supermarktmanager Jonathan Kooistra hoopt dat de winkel en De Riebeeck als geheel een ontmoetingsplek wordt voor buurtbewoners én voor mensen van buitenaf. Dat moet volgens hem lukken, doordat de Albert Heijn zelf onderdeel is van het winkelcentrum. Het personeel moet de verbinding maken met de klant, zodat zij zich er thuis voelen. Volgens Kooistra komen de oud-PLUS-bezoekers veel bekende gezichten tegen. Veel personeel van de oude ‘super' zijn meegegaan naar de nieuwe eigenaar. Dat zorgt voor een vertrouwd gevoel.

'Sinds kort zijn we ook eigenaar van het pand van Kwik-Fit'
Beeld na realisatie van de onderdoorgang.