De Kerkstraat maandagmiddag.
De Kerkstraat maandagmiddag. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Vlak voor de lockdown 'horror'

HILVERSUM Waardeloos, zegt een mevrouw maandagmiddag net buiten de Kruidvat in het Hilvertshof over de dan aanstaande en vergaande lockdown. “Maar ik snap het wel, het had veel eerder gemoeten.”

De vrouw staat buiten de winkel te wachten op iemand die binnen staat. Die persoon is niet de enige maandagmiddag rond 13.00 uur. Alle beschikbare mandjes zijn op. Wie de winkel in wil, moet buiten in de rij wachten. Al snel wordt duidelijk dat de Kruidvat niet de enige winkel is in Hilversum waar bezoekers geduld moeten hebben. Ook bij de H&M, die om 13.00 uur open moet gaan, staat op dat moment een rij van de ingang tot aan de ingang van het overdekte winkelcentrum bij de Kerkstraat.
En ook in de Kerkstraat is het druk. Heel even is het op de druktemeter van de gemeente code rood. En dat op maandagmiddag. Een aantal buitengewoon opsporingsambtenaren komt ter plaatse om de situatie te bekijken en waar nodig maatregelen te nemen.
"Het is horror”, omschrijft een Hilversumse de drukte. "Net bij de Primark was het een grote chaos en bij de H&M net zo. Iedereen is gealarmeerd vanwege de persconferentie vanavond en haalt nog snel even een kerstcadeau. Om dat nu nog online te bestellen wordt ook kielekiele. Ik had ook verwacht dat de winkels tussen kerst en oud en nieuw dicht zouden moeten."
Iets verderop loopt een man door de Kerkstraat die zojuist nog snel even kerstcadeaus heeft aangeschaft voor dochter en kleinkinderen. "Het verbaast me hoe snel ik nu geslaagd ben”, lacht hij. Of de man de maatregelen snapt, is een antwoord met ja en nee. "Dat hele beleid is misschien wel gevaarlijker dan het virus, het is zo warrelig. Het is überhaupt een heel merkwaardig fenomeen dat de wereld zo plat ligt; wel heel bijzonder om dit mee te maken."