Voorlopig blijft het nog weken stil op en rond de sportvelden.
Voorlopig blijft het nog weken stil op en rond de sportvelden. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Nieuwe compensatieronde voor sportclubs lijkt eraan te komen

HILVERSUM Het ziet ernaar uit dat er een tweede compensatieronde komt voor de Hilversumse amateursportverenigingen. Eerder schold de gemeente de huur voor de maanden maart, april en mei kwijt omdat er vanwege de coronamaatregelen helemaal niet gesport kon worden. Er lijkt nu ook een compensatieregeling te komen voor de laatste maanden van 2020.

Alleen de jeugd mag nog sporten/trainen. Verder is het stil op en rond de sportvelden, ook in Hilversum. Daardoor missen de clubs bijvoorbeeld (kantine-)inkomsten en dat zorgt er mede voor dat de verenigingen het financieel moeilijk hebben. Op dinsdag 22 september besloot het college van burgemeester en wethouders al de huur over de periode van 1 maart tot 1 juni kwijt te schelden aan de Hilversumse amateursportverenigingen die voor deze tegemoetkoming in aanmerking kwamen.

Een nieuwe tegemoetkoming lijkt in de maak. Dat blijkt uit een brief van sportwethouder Floris Voorink (VVD) aan de gemeenteraad. “Inmiddels is bekend dat de regeling Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties COVID-19 voor verhuur van sportaccommodaties ook voor de periode 1 oktober tot en met 31 december 2020 zal gelden. De sportverenigingen worden hierover door de gemeente geïnformeerd zodra de voorwaarden bekend zijn.”
Vermoedelijk is er begin 2021 meer bekend over de voorwaarden, zo laat een gemeentewoordvoerder desgevraagd weten. Het is nu nog koffiedik kijken of alle clubs in aanmerking komen en wat er dan vergoed zal worden. Gaat het om de misgelopen horeca-inkomsten of maandenlange sluiting van het sportcomplex?

Vanuit het Rijk is er goed nieuws gekomen voor de gemeente zelf. Doordat Hilversum tegen de clubs heeft gezegd dat zij geen huur hoeven te betalen voor de bovengenoemde periode is de gemeente zelf inkomsten misgelopen. Nu is duidelijk dat de gemeentelijke tegemoetkoming kan rekenen op een Haagse tegemoetkoming. Op dezelfde septemberdag dat het college besloot de huur kwijt te schelden aan de clubs is een aanvraag ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om geld te krijgen via de Beleidsregel Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties COVID-19 (TVS).
Vorige maand al heeft de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) van het ministerie schriftelijk laten weten dat Hilversum compensatie ontvangt. Het gaat om een bedrag van bijna 70.000 euro; om precies te zijn 69.493,50 euro. "Met het verlenen van de tegemoetkoming wordt de gemeente volledig gecompenseerd in gederfde huurinkomsten voor de periode maart, april en mei 2020”, aldus de wethouder in de brief over de sportvergoeding.