De Kerkstraat dinsdag rond 12.00 uur.
De Kerkstraat dinsdag rond 12.00 uur. Foto's: Bastiaan Miché

‘Triest wat er om ons heen gebeurt’

Het beeld van maart - een lege Kerkstraat - is sinds dinsdag weer terug. Er zijn nog wel wat winkels open, maar de meeste zaken zijn toch echt dicht.

HILVERSUM Uitgestorven is het dinsdag rond het middaguur niet in het Hilvertshof. Sommige mensen maken een wandeling, zitten op een bankje met hun telefoon te spelen of bekijken de etalages. Nagenoeg alle winkels zijn dicht. Primark: dicht, H&M: dicht. Blokker: dicht. Zara: dicht. Wat is er niet dicht?

Nou, de vishandel aan de Groest is open. Net als het Kruidvat of Hakky, voor schoenmakerij en sleutelservice. Maar alleen het reparatiegedeelte, legt eigenaar Ferrie Reiniers uit. "Mensen kunnen dus nog wel hun schoenen laten repareren.”
Ook in de Kerkstraat zelf is het merendeel van de winkels gesloten. In sommige gesloten zaken lopen nog wel mensen rond, zo te zien medewerkers die nog administratieve zaken of onlinebestellingen afhandelen. Open zijn Kippie en de McDonald's, Holland & Barret, de Hema (toen nog wel), de Gooise Matras, Etos, Eye Wish en Jamin.
Eigenaar Remco Kamer van Jamin omschreef zijn zaak maandag op onze website als 'levensmiddelenzaak' en meende kapot te zullen gaan als de deuren dicht zouden moeten. Hij hoopt dinsdag toch nog wat bezoekers te ontvangen en hun bijvoorbeeld een chocoladekerstman te verkopen. Anders roept hij iedereen op om online te bestellen. Hij denkt niet dat veel mensen speciaal voor de Jamin naar het centrum komen. "Ik ben echt een impulsaankoop, heb traffic nodig.”
Ook open is het nieuwe WAAR-filiaal in de Gooische Brink. Eigenaar Berthy Blom is samen met haar medewerkers nog druk doende met het leggen van de puzzel en kijkt wat wel en niet kan. Zo mogen alle ‘essentiële' producten - voedsel en cosmetica - wel binnen worden verkocht, maar al het andere in de fraaie zaak niet. En bloemen mogen dan weer buiten worden verkocht. Het is een gedoe, maar het is niet anders. "We gaan alle zeilen bijzetten”, klinkt het strijdbaar.
Verderop in de Kerkstraat - tegen de Kerkbrink aan - is Simon Lévelt ook open. "We vallen onder food”, vertelt eigenaar Ilse Butselaar van de speciaalzaak voor biologische koffie en thee. "Het is fijn dat we open kunnen blijven, maar het is triest wat er om ons heen gebeurt. Eerst de horeca, nu dit. En hier hebben we zelf ook niks aan. We, alle ondernemers bij elkaar, hebben elkaar kei- en keihard nodig.”

Meer hierover op www.gooieneembode.nl/extra



Mensen kunnen online nog wel bestellen.