Een oorkonde van HET voor Kick Stokvis.
Een oorkonde van HET voor Kick Stokvis. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Dubbele mijlpaal voor Hilversumse Energie Transitie

HILVERSUM Het aantal deelnemers groeit gestaag. De Hilversumse Energie Transitie, beter bekend als HET, vierde vrijdag zelfs een dubbele mijlpaal. De lokale energiecoöperatie heette het driehonderdste lid welkom, dat tevens de honderdvijftigste Hilversummer is die meedoet aan het HET-deelautoproject.

Die eer is voor Kick Stokvis. Vrijdag ontving de Hilversummer uit handen van Jos Snels en HET-coördinator Jeroen Pool een oorkonde en een cheque van 2.500 credits voor het gebruik van de elektrische deelauto. Het laatstgenoemde project blijkt voor Stokvis de voornaamste reden om zich aan te sluiten bij de Hilversumse energiecoöperatie. “Ik heb mijn auto weggedaan en ben benieuwd hoe het is om autoloos door het leven te gaan”, aldus de man die in de watten is gelegd. “Als journalist maak ik documentaires en bedrijfsfilms en voor mijn werk heb ik wel een auto nodig. Gelukkig is dat heel goed mogelijk, want er staan allerlei deelauto’s binnen een paar honderd meter afstand van mijn huis", luiden de vervolgwoorden van de Hilversummer.
HET heeft in 2018 een zogeheten green deal gesloten met de gemeente. Daarin is afgesproken dat de lokale energiecoöperatie elektrische deelauto’s gaat plaatsen in Hilversum. Daarmee draagt zij bij aan de ambitie van de gemeente op het gebied van de energietransitie. Momenteel beschikt zij over een elektrische vloot van zeven wagens, waaronder een Tesla. In 2021 komen er nog een paar bij, zo geeft de coöperatie zelf aan.

Begin september zetten HET en wethouder Bart Heller (GroenLinks) van Klimaat en Energie de honderdste deelautodeelnemer al in de bloemen. "Dat er in twee jaar tijd al honderd deelrijders zijn, is veel sneller dan verwacht”, sprak de Hilversumse bestuurder toen. Drie maanden later zijn er alweer vijftig nieuwe deelautogebruikers bij gekomen. Volgens Heller is het gebruik van deelauto's alleen maar goed voor de leefbaarheid en duurzaamheid.
Stokvis ziet ernaar uit om in een deelauto naar draaidagen te gaan. Hij constateert dat tijden veranderen. Waar je vroeger indruk maakte bij de klant met een dure auto gebeurt dat tegenwoordig juist met een elektrische (deel)auto. "Ik ben erg nieuwsgierig hoe elektrisch rijden bevalt en hoever je ermee kunt rijden. Ik ga in elk geval kosten besparen ten opzichte van een auto in eigendom hebben. Ook ben ik me er meer voor aan het inzetten dat we in onze eigen straat een auto krijgen. Ik hoop dat het doorgaat", zo meldt de milieubewuste Hilversummer tot slot.