Voorman Willem Engel van Viruswaanzin zaterdagmiddag tijdens de betoging.
Voorman Willem Engel van Viruswaanzin zaterdagmiddag tijdens de betoging. Foto: Bastiaan Miché

Broertjes over verbieden demonstratie: 'Er moest een grens gesteld worden'

Bij de demonstratie van zaterdag in Hilversum tegen de lockdown werden uiteindelijk tien mensen opgepakt. Burgemeester Broertjes had de betoging vooraf verboden.

HILVERSUM “Hilversum is en blijft een gemeente waar het recht op demonstreren en de vrije meningsuiting hoog in het vaandel staan. Dit kan echter, denk ik, alleen als van beide zijden de openbare orde en de veiligheid als uitgangspunt worden onderschreven.”

Dat is de conclusie van burgemeester Pieter Broertjes na de demonstratie tegen de lockdown in Hilversum. De gemeente Hilversum meldde vrijdagavond laat in een persbericht geen toestemming te hebben gegeven voor het protest. Er was de angst dat de organisatie zich niet zou houden aan de voorgestelde (corona)voorschriften. Daarom meende de gemeente niet in te kunnen staan voor de gezondheid van de deelnemers, omstanders en de professionals die betrokken zijn bij het toezicht.
Desondanks verzamelden zich zaterdagmiddag rond 14.00 tientallen betogers bij het Heksenweitje, naast het Media Park. Na enige tijd gaf de massaal aanwezige politie aan dat de demonstranten naar het Oosterspoorplein moesten. Langere tijd was de sfeer uitermate relaxed en was er weinig aan de hand. Na enige tijd werd, aldus een politiewoordvoerder, de sfeer grimmiger en zijn er tien mensen opgepakt. Zij zouden geen gehoor hebben gegeven aan de oproep van de politie om te vertrekken. Overigens mochten zij diezelfde avond alweer naar huis.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft Broertjes een dag na het protest dat vorige week woensdag een organisatie met de naam Bezorgde Burger zich meldde om zaterdag in Hilversum met duizend personen te demonstreren tegen de lockdown. Aanvankelijk, aldus de burgervader, wilde men naar Anna’s Hoeve, maar al snel kwam het Heksenweitje in beeld. De gemeente vond deze locatie echter niet geschikt voor een protest vanwege de kwetsbare fauna en flora en de grote betekenis voor de buurt.

In de zoektocht naar een alternatief kwam een voetbalveld met parkeerplaats van Wasmeer als optie naar voren. "Een zeer genereuze geste van de voetbalclub om dit ter beschikking te stellen”, schrijft Broertjes. "Dit bleek echter voor de organisator niet wenselijk te zijn, hij bleef vasthouden aan het Heksenweitje.”
Het aanvankelijk constructieve gesprek met de organisator kantelde, vervolgt de burgervader, vrijdag naar een geheel andere, intimiderende sfeer. Zo meent Broertjes dat de betogers meerdere malen op diverse locaties in Hilversum ongeorganiseerd dreigden op te duiken als er geen betere locatie zou komen. Uiteindelijk verbood Broertjes dus de demonstratie. "Weliswaar met zwaar gemoed, maar er moest een grens gesteld worden."

Meer over het protest op www.gooieneembode.nl/extra