Danny Wiersma op een van de laatste trainingen voor de lockdown.
Danny Wiersma op een van de laatste trainingen voor de lockdown. Foto: Bastiaan Miché

‘Eigenlijk is het al een verloren seizoen'

Het amateurvoetbal was amper begonnen of de competitie ging op 10 oktober door corona weer op slot. Enig perspectief over hoe verder is er half december niet.

HILVERSUM Danny Wiersma, voor het derde seizoen trainer bij Olympia, neemt de huidige situatie zoals het is: “Het competitievoetbal is wel een gemis, maar het is een peanut als je het afzet tegen alle andere problemen waar de maatschappij nu onder gebukt gaat. Je kunt er niets aan veranderen.”

De realiteit van ruim twee maanden geleden is dat de ploeg van Wiersma een miserabele seizoenstart kende in de derde klasse van het zaterdagamateurvoetbal. Het begon met drie nederlagen op rij en op 10 oktober een 4-3 uitzege bij Laren. "Dat was niet best. Niet als excuus, maar in de eerste drie wedstrijden troffen we sterke concurrenten. Die wedstrijden kun je verliezen”, opent de coach. "Maar dat was toen en we moeten nu dealen met het heden.”
Wel ervaart de trainer van de rood-groenen dat inzet in de trainingen de laatste weken voor de lockdown wat minder was. "Niet vreemd als je niet weet wanneer je weer een wedstrijd speelt. Het is ook volledig anders: de kleedkamers zijn dicht, de kantine is gesloten en daarmee samenhangend zijn de sociale contacten er niet. Eigenlijk," vervolgt Danny Wiersma, "is het nu al een verloren seizoen. We waren bezig om gefaseerd een aantal talentvolle onder-19-spelers mee te laten trainen bij de selectie. Die ontwikkeling stokt nu omdat we vanwege de coronaregels bij de senioren, in tegenstelling tot de jeugd, geen partij en positiespel mochten spelen.” Wel zijn er al spelers die dit seizoen speelminuten in het eerste elftal hebben gekregen.
Het voetbal in Hilversum is versnipperd en regelmatig wordt er een ballonnetje opgelaten of een aantal verenigingen niet samen moeten gaan om zo een sterke club te krijgen die goed genoeg is voor de hoofdklasse of tweede divisie. Wiersma stelt voorop dat hij op persoonlijke titel spreekt en niet namens Olympia. "Als je het achterland overziet, is er een groot sterk potentieel. In theorie kun je met de beste spelers uit de regio een sterk team formeren dat op een hoger niveau kan voetballen. Maar dat zie ik niet zo snel gebeuren. Clubs zullen mede door de cultuurverschillen niet zo snel fuseren. Iedere vereniging heeft een kenmerkende achterban en identiteit die men niet snel overboord gooit. Ik denk dat er alleen clubs samengaan of zichzelf opheffen als men het financieel niet meer kan bolwerken of dat er een leegloop aan jeugd ontstaat.”
De concurrentie is groot in de huidige derde klasse, ziet ook Wiersma. Alle Hilversumse clubs vissen in dezelfde vijver naar spelers. "Dat zie je in juni als spelers van club mogen wisselen. Als je één sterke club wil creëren die op hoog amateurniveau speelt, is daar naast visie veel geld voor nodig; liefst met een aantal sterke sponsors voor lange termijn. Maar wat is zeker in de huidige tijd? Wanneer je met één grote sponsor in zee gaat, is het afbreukrisico groot. Wanneer die stopt of de zaken gaan slecht, stort het als een kaartenhuis in elkaar.”
Bij SDO in Bussum hebben ze het goed voor elkaar, vervolgt Wiersma. "Die zijn op eigen kracht en met een paar voetballers van buitenaf van de vierde klasse doorgestoomd naar de hoofdklasse. Zij hadden als club een duidelijke visie en een mooie lichting spelers die jaren bij elkaar zijn gebleven. Vanuit die basis zijn ze gegroeid en hebben dat in stand kunnen houden. Ik denk dat dit de juiste weg is voor een voetbalclub om duurzaam hogerop te komen.”