Bij verschillende zorginstellingen is de nood hoog.
Bij verschillende zorginstellingen is de nood hoog. Foto: Bastiaan Miché

Alarmfase 1 in Gooise verpleeghuizen

Bij veel verpleeghuizen in ‘t Gooi en de Vechtstreek is de druk op de zorg hoog vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Een oplossing is er niet.


HILVERSUM Rekenen op steun van Defensie in de verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen kan de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek voorlopig niet. En dus moeten de verschillende zorginstellingen op zoek naar alternatieven. De brandweer is al ingeschakeld.

De situatie is het meest zorgelijk binnen Vivium De Bolder in Huizen. Er zijn veel besmettingen onder de 170 veelal dementerende bewoners en het personeel. Daarom werd er bij Defensie maandag een aanvraag ingediend voor vier militair verzorgenden: twee verzorgende individuele gezondheid en twee verpleegkundigen.
Maandagavond kwamen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's en minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) bijeen om de kwestie te bespreken. Ook in andere regio's, met name Groningen en Twente, speelt namelijk dit probleem.
Uiteindelijk kreeg De Bolder nul op het rekest. Gezien de hoge nood is een snelle oplossing een must. Daarom zijn de betrokkenen - onder meer de veiligheidsregio, GGD en de zorginstelling zelf - momenteel druk doende met het vinden van een oplossing. Die is er nog niet. "Maar we zitten er bovenop", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Zij benadrukt dat er wel degelijk een en ander geregeld is, maar vreest ook dat de problemen de komende tijd verder zullen toenemen. Ook bij andere zorginstellingen is het allang alarmfase 1. "We zullen per dag moeten bekijken wat de situatie is."
Inmiddels is er vanuit de veiligheidsregio ook de oproep gedaan richting (vrijwillige) brandweerlieden om bij te springen. In een interne mail staat dat op dit moment twee zorginstellingen het zwaar hebben: één in Huizen en één in Hilversum. "De verwachting is dat extra capaciteit met name de komende twee tot drie weken nodig is", staat in de oproep. In eerste instantie wordt vooral naar mensen/handjes genoemd. Ervaring in de verpleging is mooi meegenomen, 'maar zeker niet vereist'.
Verschillende media melden dat de Hilversumse vestiging Zonnehoeve aan het Loosdrechtse Bos hulp heeft gevraagd. Een woordvoerder van Hilverzorg, waar Zonnehoeve onder valt, spreekt dat tegen. "De situatie is wel zorgelijk. Er is ontzettend veel druk en er moet niet heel veel meer gebeuren.” Maar, vervolgt de woordvoerder, er is ondersteunend personeel voldoende. Binnen Hilverzorg is men vooral op zoek naar ‘bekwame en opgeleide mensen'. "Die kunnen we echt heel goed gebruiken.”
Dan Tergooi. Binnen het ziekenhuis slaagt men er nog altijd in de roosters voor het personeel gevuld te krijgen. Tot maandag 4 januari lukt het vooralsnog in ieder geval, aldus woordvoerder Wencke Fassbender. Het aantal zieke medewerkers is de voorbije dagen ook niet (verder) toegenomen.
Wel is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis fors gestegen: van 24 vlak voor de kerst tot maar liefst 38 maandag. Dat was een record. Daarvan liggen er zeven op de intensive care (IC). "Er zijn op de verpleegafdeling ook wel coronapatiënten die de afgelopen dagen weer naar huis mochten, maar er zijn er dus ook meer bijgekomen. Dat betekent dus ook dat het besluit tot afschaling nodig was en veel planbare zorg niet door kan gaan.” Woensdag meldt Tergooi dat het aantal coronapatiënten iets is gedaald tot 35. Daarvan liggen er zeven op de IC.