De eerste plaats in de provinciale rangschikking is een welkom presentje.
De eerste plaats in de provinciale rangschikking is een welkom presentje. Foto: Bastiaan Miché

'Beste oliebollen van Noord-Holland bij Stuy'

HILVERSUM Ineens stond daar iemand voor de olliebollenkraam van de familie Stuy met een oorkonde in de hand en de mededeling dat zij de beste oliebollen van de provincie Noord-Holland maken. “Het is fantastisch", reageert Sharmaine Stuy enthousiast.

De verrassing bij de onderneemster was groot toen daar plots de mededeling was dat zij de beste oliebollen maakt van Noord-Holland. Zij was helemaal niet op de hoogte dat iemand haar kraam, die al jaren op het Stationsplein staat, had opgegeven voor de test van oliebollentestonline.nl. Laat staan dat de bewuste tester al voor haar neus had gestaan om het product te proeven en te beoordelen. “Dat maakt deze verkiezing wel eerlijk. Deze persoon heeft de oliebollen gehad, zoals wij die altijd maken", zegt ze over het proces van de wedstrijd.

De score van 8,5 betekent dat de Hilversumse oliebollen het beste cijfer van de provincie hebben gekregen. Het jurycommentaar is kort en krachtig en tegelijkertijd veelzeggend: ‘Mmmmm, lekker. Eerste plaats is zeer verdiend’. “Noord-Holland is een grote provincie en dat wij daar dan de beste oliebollen verkopen is een mooie eer”, zegt een contente Stuy over de uitverkiezing. “We hebben al die jaren hard gewerkt en dit voelt wel echt als een cadeautje.” Ook voor deze onderneming is 2020 een moeilijk jaar geweest. Mede daarom is de eerste plaats in de provinciale rangschikking een welkom presentje.
Al 43 jaar staat de familie Stuy met de gebakkraam in Hilversum. De ouders van Sharmaine zijn hier begonnen. De winnende oliebol is een recept van haar vader. Het recept waarmee ze al eerder drie keer goud hebben gewonnen bij andere verkiezingen. Naar eigen zeggen is de oliebol lekker knapperig en luchtig van binnen. Daar komt volgens Stuy bij dat ze de oliebollen nog ouderwets met de hand bakken.

Eind 2020 is nog meer goed nieuws voor de onderneemster. Dat komt van de gemeente. Ook in de maanden januari en februari mag de gebakkraam op het Stationsplein blijven staan. Normaliter is dat namelijk niet het geval.