Er was een kort geding aangespannen.
Er was een kort geding aangespannen. Foto: © Foto Miché

Cafetaria-eigenaar hoeft niet uit ‘gebrekkig’ pand

HILVERSUM De huurder van de cafetaria in de Havenstraat hoeft zijn bedrijf niet te ontruimen. Wel moet hij de achterstallige huur van vier maanden van in totaal 6.800 euro betalen aan de eigenaar van het pand.

Dit heeft de voorzieningenrechter in Almere onlangs besloten. Twee weken terug stonden beide partijen tegenover elkaar tijdens een kort geding waarin de eigenaar eiste dat de cafetaria op korte termijn ontruimd moest worden vanwege een huurachterstand. Deze eis vindt de voorzieningenrechter onnodig en te ingrijpend voor de huurder.

De huurder weigerde de huurachterstand van ongeveer vijf maanden te betalen omdat hij volgens zijn eigen zeggen vanaf mei, toen hij het pand betrok, geconfronteerd werd met zoveel gebreken dat hij zijn bedrijfsvoering niet kon uitoefenen. “De vloer was verrot, de muur bolde en de elektriciteit was verouderd”, aldus de huurder op de vraag van de voorzieningenrechter over welke gebreken hij het had.

Klagen bij de eigenaar had volgens de huurder geen zin. “Hij zei het probleem op te zullen lossen, maar vervolgens gebeurde er niets.” De huurder besloot zelf de boel te gaan verbouwen, waardoor hij enorm veel kosten moest maken en een aantal maanden niet open kon.

De eigenaar ontkent dat hij nalatig is geweest. Volgens hem zijn een deel van de gebreken aan het pand ook ontstaan door de verbouwing die de huurder eigenhandig is gaan verrichten.