Dinsdag nam In Your Face hun optreden op in Tante Jans.
Dinsdag nam In Your Face hun optreden op in Tante Jans. Foto: Bastiaan Miché

Werken aan bekendheid van culturele anderhalve metersessies

HILVERSUM Voor de komende dagen zit de organisatie van One Take Away qua artiesten wel gebeiteld, maar voor de eerste week in 2021 zijn er nog lokale podiumkunstenaars nodig die voor de camera willen verschijnen. Het tijdens de lockdown iedere dag verzorgen van een stream blijkt behoorlijk wat werk.

Jaqueline van Oostveen (Tante Jans) en Allard Bentvelsen van Hilversummers.nl zorgen tijdens de lockdown samen met de nodige vrijwilligers iedere dag voor een digitaal optreden van een Hilversumse podiumkunstenaar. "Tot nu toe hebben we veel muziek gehad”, blikt Van Oostveen terug op de eerste tien dagen. "Ik hoop nog op meer dans en theater.”
Het idee achter het concept van One Take Away - de culturele lockdownkalender voor en door Hilversummers - is om 32 dagen lang, iedere avond vanaf 20.20 uur, ‘een beetje liefde te brengen in de Hilversumse huiskamers'. Zo brachten Tante Jans en Hilversummers.nl het event op woensdag 16 december naar buiten. 'Hilversummers iedere avond op een vast tijdstip een beetje vertier en cultuur brengen', is het idee. Dat kan een optreden van een singer-songwriter, een band of een dichter en nog veel meer zijn.
En niet onbelangrijk; met dit initiatief willen beide organisaties de lokale podiumkunstenaars een podium bieden. Iets wat velen in 2020 vanwege de uitbraak van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen gemist hebben. De culturele sector is net zoals andere branches hard geraakt.
Van Oostveen zegt dat One Take Away binnen vijf dagen in de steigers is gezet. Doordat het zo snel is gebeurd, is het nog wel een grote zoektocht. "Het is voor ons nieuw en nog allemaal zoeken. We hebben geen budget. Daarnaast zijn we geen professionals op het gebied van uitzendingen maken. Waar wij wel goed in zijn, is in dingen organiseren en ons brede netwerk inzetten. Waarschijnlijk weten we op dag 32 precies hoe het werkt”, lacht de Hilversumse.
Het initiatief moet meer body krijgen en meer bekendheid verwerven zowel bij het publiek als de podiumkunstenaars. Daarnaast heeft de Hilversumse het gevoel dat de digitale, culturele uitzendingen zich nog moeten bewijzen. Daardoor kijken diverse artiesten in eerste instantie de kat nog uit de boom. Met zo'n tweehonderd kijkers per stream is er een aardige start gemaakt.
Ondertussen hebben al diverse podiumkunstenaars voor de camera gestaan in Tante Jans, de nieuwe broedplaats in het voormalige onderkomen van Media Monks aan de Schapenkamp. Daar zijn diverse decors gebouwd, waar de performers tussen de vijf en dertig minuten voor staan.
Wie interesse heeft om eens op te treden kan via tantejans@gmail.com of 06-57550065 contact opnemen. De streams zijn te vinden op YouTube.