Het Ravel Hotel is een van de zes hotels die Hilversum nu telt.
Het Ravel Hotel is een van de zes hotels die Hilversum nu telt. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hoe snel kan de hotelsector daadwerkelijk groeien?

HILVERSUM Duidelijk is dat de gemeente groeimogelijkheden ziet op het gebied van verblijfsaccommodaties in Hilversum. Zo biedt de hotelstop in Amsterdam kansen. Meer hotels of uitbreiding van deze faciliteiten is nu officieel mogelijk gemaakt door de gemeente, al geeft de lokale hotelsector aan dat de ontwikkelingen elders in Hilversum achterblijven.

Grootschalige hotels - dat is een hotel met meer dan vijftig kamers - zijn toegestaan in de buurt van de drie Hilversumse stations. Voor twee van deze locaties heeft het college van burgemeester en wethouders zelf al jaren plannen. Op het Media Park en het Arenapark zijn hotels bedacht en uit het inmiddels vastgestelde Afwegingskader Hotels 2020 blijkt dat er in totaal dan 270 tot 360 kamers bij kunnen komen in Hilversum. Dat is meer dan een verdubbeling van de huidige capaciteit, want de zes hotels hebben samen 255 kamers.

Rondom Hilversum centraal is ook nog hotelontwikkeling mogelijk. Binnen een straal van 300 meter is een nieuwe faciliteit te realiseren. Dat zou dan goed passen binnen de facelift die de gemeente het stationsgebied wil geven. Tevens voorziet het college dat er nieuwe hotels verrijzen in het centrum, de Langgewenstbuurt en Trompenberg-Zuid. Daarnaast zijn diverse aanloopstraten in het centrum geschikt voor hotelontwikkeling, waaronder delen van de Neuweg, het gebied Langestraat-Veerstraat-Herenstraat en Bussumerstraat-Naarderstraat. Hotels moeten namelijk vooral komen in een gebied waar sprake is van functiemenging, aldus het college. Ofwel: op plekken waar ook winkels, horeca, woningen, kleinschalige bedrijvigheid en/of kantoren zijn.
Daarmee is het realiseren van een hotel behoorlijk dichtgetimmerd. Wie elders een hotel wil beginnen, moet aan een flink eisenpakket voldoen. Een uitzondering op de regel is de zogeheten 'parel'. Daarmee bedoelen B en W uitzonderlijke locaties of uitzonderlijke concepten die toegevoegde waarde hebben voor het gebied of pand.

Meer hotels is ook goed voor de werkgelegenheid. Dat zorgt voor meer praktijkgeschoold werk, iets waar in Hilversum een tekort aan is. Ook op dat gebied probeert de gemeente aantrekkelijk te zijn. Maar uitbreiding van de faciliteiten is vooral omdat er duidelijke groeimogelijkheden zijn en kansen liggen voor de Hilversumse markt. Binnen de Metropoolregio Amsterdam groeit het zakelijk en recreatief toerisme. Deze groei zet zich voort, zo schrijven B en W. Dat was nog wel voor de uitbraak van de coronacrisis. De toeristische sector is van grote economische waarde voor de MRA. Hier gaat een bedrag in om van 2,5 miljard euro en gaat het om 66.000 banen. Hilversum hoopt een groter deel van die bestedingen en banen uit die ruif te halen.

Tijdens de commissie Economie en Bestuur van 5 februari, toen het college om advies vroeg over het afwegingskader, werd duidelijk dat de lokale hotelsector blij is met een beleidsstuk. Maar er zijn in Hilversum nog wel hobbels te nemen, zo gaf Simone van Laar van de Koninklijke Horeca Nederland aan. De spreekbuis van vier Hilversumse hotels zei bijvoorbeeld dat de hotels de toename van de bezettingsgraad in de afgelopen jaren niet zien. Dat kwalificeerde zij als vreemd, aangezien de cijfers landelijk wel positief zijn. In Hilversum is de markt te sterk afhankelijk van de huidige gevestigde bedrijven, aldus Van Laar. "De hotellerie kan niet alleen draaien en vertrouwen op bedrijven zoals Nike", sprak zij. Daarnaast blijkt dat ook de recreatieve markt in Hilversum ver achterblijft bij de wens van de bestaande hotels. Zo zijn de bezettingsgraden in het weekend erg laag en zien de hotels daar geen duidelijke stijgende lijn in.

Dus er is meer werk aan de winkel dan het college lijkt voor te stellen. Inmiddels werken de hotels samen met Hilversum Marketing, de gemeente en de Koninklijke Horeca Nederland om het Hilversumse potentieel beter te benutten. De opdracht luidt de binnenlandse gast ook te laten overnachten én aantrekkelijker te zijn voor de bezoekers uit het buitenland.

De bezettingsgraden in het weekend zijn erg laag