Dennis van Spengen kan nu lekker een potje poolen.
Dennis van Spengen kan nu lekker een potje poolen. Foto: Bastiaan Miché

Dakloze in hotel: 'Vermaak me kostelijk'

Zeven bewoners van daklozenopvang De Cocon verblijven sinds enkele dagen in het Hilversumse Amrâth Hotel Media Park. Dennis van Spengen is één van hen. "Het is hier niet uit te houden."

Dat zegt de 52-jarige Bussumer, sinds november vorig jaar woonachtig in de opvang aan de Neuweg, uiteraard gekscherend. Van Spengen heeft het prima naar zijn zin. De bruidssuite was dan net een brug te ver, maar hij beschikt wel over een eigen kamer - met televisie, koelkast, lekker bed en eigen douche en toilet - op de tweede verdieping en krijgt zowel 's ochtends, 's middags als 's avonds roomservice op de eigen hotelkamer. Het restaurant is namelijk dicht. "Ik vermaak me kostelijk. Vooral een eigen douche en toilet is wel fijn. In De Cocon moet je dat allemaal delen met elkaar."

De reden dat de zeven Coconbewoners zijn verhuisd is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de daklozenopvang slapen de (meeste) cliënten met zijn tweeën op een kamer. Het is dan niet mogelijk om de aanbevolen afstand van anderhalve meter te houden. Opvangorganisatie Kwintes huurt daarom voorlopig kamers in het hotel. Daar zijn verder geen andere gasten. Het zijn wel cliënten die de zelfstandigheid aankunnen. Er is uitbreiding naar vijftien kamers mogelijk.
En wie denkt dat de komst van de nieuwe bewoners een grote aanpassing is voor de hotelmedewerkers, heeft het mis. "Er is eigenlijk niets veranderd", zegt hotelmanager Amber van Schagen als het om de gasten gaat. Verder is natuurlijk het hotel wel leeg, het restaurant dicht en zijn er fors minder personeelsleden op de werkvloer. "We hebben wel boekingen voor volgende week, maar die zijn voor de appartementen 500 meter verderop (naast de Vorstin, red.)."
Om iets voor elkaar te kunnen betekenen in deze crisistijden kwamen het hotel en De Cocon twee weken terug met elkaar in contact. En eigenlijk was alles binnen een paar dagen geregeld, kijkt Van Schagen terug. "En het gaat hartstikke goed, iedereen reageert ook heel positief. Er is nu wat reuring in het hotel."

Wel zo normaal

De bewoners hebben eigenlijk alle vrijheid, al is het hotel wel tussen 23.00 en 7.00 uur dicht. Alleen als Van Spengen voor zijn werk - hij werkt voor een verhuisbedrijf - vroeg weg moet of tot laat weg is, geeft hij dat door. "Dat vind ik ook wel zo normaal", zegt hij.
Van Spengen klopte vorig jaar bij De Cocon aan vanwege een huurachterstand en gedoe met een vriend/compagnon. "Het werd steeds een beetje minder en in november barstte de bom. In het begin was het moeilijk, maar je went eraan en leert de jongens kennen. En met sommige krijg je een leuke band."

Dat is dan eigenlijk ook het enige minpuntje aan zijn huidige verblijf. In het hotel zijn minder sociale contacten, er is ook geen huiskamer. (lachend, red.) "Normaal kun je daar roken. Nu moet ik ervoor naar buiten. En soms tref je elkaar wel, kun je een potje poolen."