29 coronadoden in Gooi en Vechtstreek

HILVERSUM Er zijn tot dusver 29 mensen uit 't Gooi en de Vechtstreek overleden aan de gevolgen van de coronacris: achttien mannen en elf vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar. Dat meldt de GGD Gooi en Vechtstreek.

Het merendeel van de slachtoffers (veertien) komt uit Hilversum. De overigen komen uit Gooise Meren (vijf), Weesp (twee), Blaricum (twee), Huizen (twee) en Laren (één). Zeventien zijn er overleden in het verpleeghuis, tien in Tergooi en twee thuis. Op dit moment zijn er 265 positief gemelde personen in Gooi en Vechtstreek. "Dit is slechts het topje van de ijsberg omdat niet alle mensen met corona-gerelateerde klachten worden getest."
Tergooi zegt de zorg nog altijd aan te kunnen. Woensdag lagen er 25 coronapatiënten in het ziekenhuis, iets minder dan de dag ervoor. Wel neemt het aantal coronapatiënten op de intensive care iedere dag iets toe. Woensdag stond de teller op dertien. Er zijn - ondanks een uitbreiding afgelopen week van vijf bedden - nog slechts twee bedden voor coronapatiënten beschikbaar. "Het wordt spannend", gaf een ziekenhuiswoordvoerder afgelopen week al aan.

Chronisch tekort

Ook spannend is het in de Gooise verpleeghuizen van onder meer Hilverzorg, Inovum, Amaris en Vivium. Dat werd onder meer dinsdagavond duidelijk toen directeur Publieke Gezondheid van de GGD, René Stumpel, en burgemeester Pieter Broertjes (tevens voorzitter van de veiligheidsregio) de Hilversumse politiek informeerden over de stand van zaken. Met name als het gaat over persoonlijke beschermingsmiddelen voor medewerkers is het billenknijpen. Want tot dusver is het weliswaar steeds goed gegaan, echter - aldus Stumpel - er is een chronisch tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg tegen het coronavirus. Het is nog net niet zo dat zorgmedewerkers onbeschermd hun werk moeten doen, maar - meent de directeur - "we scheren af en toe langs de afgrond". "Het blijft een probleem. Huisartsen hebben nog voor enkele dagen voorraad, de testcapaciteit is beperkt."
Wel zijn er tal van acties ondernomen om voldoende beschermingsmiddelen te verkrijgen, al is men voor een groot deel afhankelijk van een vliegtuig uit China vol spullen. Daarnaast heeft een eigen inzamelingsactie een en ander opgeleverd en kijkt men naar mogelijkheden om in Nederland middelen te produceren, aldus Stumpel.

Toch lijkt de situatie in de verpleeghuizen, al is iedere coronapatiënt er één te veel, mee te vallen. Van de pakweg vierduizend medewerkers in de regionale verpleeghuizen zitten er, zegt Stumpel dinsdagavond, pakweg honderd coronagelateerd ziek thuis. En binnen die huizen zijn momenteel bij elkaar opgeteld nu zo'n zeventig bewoners besmet met het virus. Het goede nieuws is wel dat er daarnaast rond de zestig patiënten zijn genezen.
Het regionale callcenter van de GGD voor alle coronagerelateerde vragen is sinds de start medio maart zo'n 3400 keer gebeld. En nadat er vorige week een dalende lijn was, steeg het aantal belletjes maandag weer naar 123. Veel mensen willen getest worden.

Twee boetes

Burgemeester Pieter Broertjes voegt toe dat inwoners van deze regio zich goed aan de coronaregeltjes houden. Want in totaal 75 waarschuwingen en twee boetes is in vergelijking met andere regio's, zegt hij, "bijzonder weinig". Wel kondigt hij een "spannend paasweekend" aan. "We zijn er nog lang niet", is ook zijn boodschap. Opvallend is wel de mededeling van Broertjes dat er wat betreft de voedselbank geen reden is om in de bres te springen. "Het is geen punt van zorg", aldus de burgervader. De voedselbank sloeg onlangs alarm over een tekort aan goederen.