USH-directeur kwam deze week met een hartenkreet. 'Dit is niet wat wij willen.'
USH-directeur kwam deze week met een hartenkreet. 'Dit is niet wat wij willen.' Foto: Bastiaan Miché

Afscheid nemen staat onder druk door coronamaatregelen

HILVERSUM Liever gisteren dan vandaag willen ze terug naar de 'oude' situatie. Hoewel de agenda uitpuilt en er momenteel heel veel werk is, is dit niet de dienstverlening die Uitvaartstichting Hilversum (USH) wil bieden. Alles is anders, maar niet beter in deze tijden van de coronamaatregelen, die ervoor zorgen dat het afscheid nemen van dierbare onder druk staat.

"Wij vinden het vreselijk om te moeten werken met handschoenen, geen handen meer mogen schudden of geen schouder meer mogen bieden. Geen aula’s vol met familie, vrienden en kennissen die samen hun laatste groet brengen. Nu nog maximaal dertig personen. Minimaal anderhalve meter uit elkaar. We bieden livestreams voor diegenen die er niet bij mogen of kunnen zijn", is de uitleg van stichtingdirecteur Anita van Loon. "Onze mensen zijn in dit vak terechtgekomen omdat hun passie dienstverlening is. En dan mag die agenda nu vol staan, maar dit is niet de manier hoe wij het afscheid van een overledene voor u zouden willen."

Met enige regelmaat horen ze op de begraafplaatsen dat het gouden tijden zijn. "Goed voor de omzet", is dan het credo. Cynici zullen zeggen dat het aantal uitvaarten, waaronder crematies, dit jaar niet zal tegenvallen. In 2019 was de concurrentie van het crematorium in Laren goed voelbaar geweest in de cijfers van de stichting. Het zijn allemaal wrange opmerkingen, waar Van Loon geen boodschap aan heeft. "Dit is niet wat wij willen", klinkt het stellig.
Respect, waardigheid en menselijkheid blijven de drie belangrijke pijlers bij USH, maar dat staat nu wel onder druk. Mensen troosten, een hand vastpakken of een arm om ze heen slaan mag niet meer vanwege social distancing. Daarnaast mogen er nog maar maximaal dertig mensen bij een plechtigheid aanwezig zijn. Na de uitvaart is er 'catering to go' en vervolgens gaat ieder richting het eigen huis. Dat zorgt voor 'eenzaam afscheid nemen' zoals de directeur het noemt.

Kwaliteit van de dienstverlening blijft prioriteit nummer één, benadrukt Van Loon. Daarom krijgt iedere groep de tijd die ze nodig heeft. Dat betekent dat de werkdagen verlengd zijn: om 22.00 uur sluiten de deuren pas. Tevens is de stichting zeven dagen per week telefonisch bereikbaar, zodat er voldoende ruimte is voor het stellen van vragen of het maken van een afspraak.

Daarnaast denkt USH aan het postcoronatijdperk. Zo wil zij activiteiten verzorgen voor mensen die nu - op de huidige manier- afscheid moeten nemen van hun dierbaren. Daarbij denkt Van Loon aan herdenkingsbijeenkomsten waarin de overledenen in het licht worden gezet. Het idee is om de begraafplaatsen te verlichten met fakkels. Ook het Rouwcafé, dat normaliter iedere derde zondag van de maand gehouden wordt op de Zuiderhof, wil Van Loon openstellen voor mensen die zich eenzaam hebben gevoeld, dat nog steeds zijn of iemand hebben verloren.

Tot die tijd biedt USH wandelingen aan over de begraafplaatsen. Daarbij wordt de anderhalve meter afstand in acht genomen. Er is slechts plek voor twee personen. "Dat zijn wandelingen door de natuur", aldus Van Loon. "Met een van onze medewerkers loop je over de terreinen en hoor je over de historie en de flora en fauna van de Bosdrift, begraafplaats Zuiderhof of de Noorderbegraafplaats. Op die manier willen we ook een stukje troost en aandacht bieden."