Discussie over de ontsluitingsweg naar het Venetapark: wel of niet eenbaans?
Discussie over de ontsluitingsweg naar het Venetapark: wel of niet eenbaans? Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Buurt verrast door plannen
Hunkemöller en Venetaparkweg

HILVERSUM Voor zover de wenkbrauwen al niet in de hoogste stand stonden, zijn deze de afgelopen week nog extra gefronst bij Bewonersgroep Liebergerweg e.o. en OSP. In de plannen voor de herontwikkeling van het Hunkemöller-terrein laat de gemeente de afgesproken bouwdichtheid los, aldus de bewoners. En tot ongenoegen van de omwonenden van de Liebergerweg is de ontsluitingsweg naar het Venetapark ineens een tweebaansweg. Volgens de gemeente zit de vork anders in de steel.

Het lijkt allemaal op een nieuw hoofdstuk in de toch al vertroebelde relatie tussen diverse buurtclubs van Over het Spoor en het raadhuis. De verhoudingen staan al een tijdje op scherp sinds medio februari de buurtverenigingen van de Geuzenbuurt, OSP en de Liebergerweg aankondigden de gemeente voor de rechter te slepen omdat er, volgens hen, niets gedaan wordt aan de illegale woningsplitsing. Door de meest recente ontwikkelingen is het toch al broze vertrouwen bij een deel van de bewoners in Oost er niet beter op geworden.

Als de bh-gigant vertrekt, dat gebeurt pas omstreeks 2024, wordt het complex aan de Liebergerweg volgepropt, zo menen Martin Triebels (Liebergerweg) en Patrick Weening (OSP). In de plannen zijn driehonderd woningen gepland en daar komt nog eens vierduizend vierkante meter aan bedrijfsruimte bij. Dat wordt één en al beton, menen de spreekbuizen uit Oost. Dat is volgens de gemaakte afspraken die zijn vastgelegd in de Gebiedsagenda 1221, vinden de heren. Er zouden maximaal 164 woningen mogen komen, want, zo stellen Triebels en Weening, Villa Industria geldt qua bouwdichtheid als uitgangspunt. "Dit creatieve omgaan met afspraken maakt dat wijkvertegenwoordigers zich enorm gepiepeld voelen", aldus het tweetal. De vrees is dat de bouwdichtheid bij alle andere bouwlocaties in Oost - dertien in totaal - ook hoger komt te liggen. In hun ogen kan Over het Spoor dat juist niet hebben, omdat de wijk al zo verstopt is.

Ambities

Vanuit het raadhuis komt het antwoord dat de bebouwing/aantal vierkante meters niet is veranderd. "Er worden wel meer kleinere en betaalbare woningen gerealiseerd", is de reactie. "We spreken binnen de Gebiedsagenda niet over normen, maar over ambities. De vergelijking met Villa Industria is enkel bedoeld als voorbeeld. Uiteindelijk gaat het om de totale bijdrage aan de ambities, zoals het vergroenen van de wijk, het vergroten van de leefbaarheid en betaalbare huisvesting voor Hilversummers."

Tevens zegt de gemeente dat alles in overleg is gegaan met de buurt. De Gebiedsagenda is tot stand gekomen met onder meer omwonenden en projectontwikkelaars. Triebels zegt in deze niets van samenspraak te weten en roept gekscherend op om als betrokken buurtbewoner vooral geen kopje koffie te drinken met een ontwikkelaar, omdat daarmee meteen de indruk ontstaat dat er overeenstemming is.

'Wij als wijkvertegenwoordigers voelen ons enorm gepiepeld'

En daar kwam afgelopen week nog een andere kwestie bij. De net aangelegde ontsluitingsweg vanaf de Liebergerweg naar het Venetapark blijkt in zijn geheel een tweebaansweg te zijn. Zo halverwege de tijdelijke weg, die is aangelegd binnen het HOV-project nu de Oosterengweg anderhalf jaar uit de roulatie is, zou er een versmalling komen met verkeerslichten, zodat het vrachtverkeer gereguleerd zou worden. Nu het asfalt er ligt, ontbreekt de versmalling tot drieënhalve meter. De buurt was fel tegen de komst van deze weg, heeft dat aangevochten tot aan de Raad van State, maar deze is er toch gekomen. Ook hier is de afspraak niet nagekomen en strookt het niet met wat in de Omgevingsvergunning stond. De gemeente vertelt dat er een bezwaar is ingediend tegen de komst van deze versmalling in de zogeheten IFF-weg. "Vanuit het project HOV is in overleg met de partij die bezwaar aangetekend heeft overleg gevoerd om aan de bezwaren tegemoet te komen. Dat heeft onder andere geresulteerd in het laten vervallen van de versmalling", is de uitleg.