Het bij de onthulling aanwezige publiek was zeer onder de indruk van het beeld.
Het bij de onthulling aanwezige publiek was zeer onder de indruk van het beeld. Foto: Bastiaan Miché

'Strijdbare' Polar Bear op Gooilandplein

Het had weinig gescheeld of de onthulling van de Polar Bear dinsdagmorgen op het Gooilandplein had nooit plaats kunnen vinden. Het marmer had net op tijd Italië verlaten voordat daar de coronacrisis uitbrak. En dus ging het (bescheiden) feestje 75 jaar na de bevrijding wél door.

Vanwege de coronamaatregelen was opgeroepen om dinsdag 5 mei rond 10.30 uur niet massaal naar het Gooilandplein te komen. Hoewel het plein zeker niet vol staat en de aanwezigen goed afstand houden ten opzichte van elkaar, is duidelijk dat lang niet iedereen aan die oproep gehoor heeft gegeven. "U had hier helemaal niet mogen zijn", spreekt burgemeester Pieter Broertjes vlak voor de onthulling van de 'strijdbare ijsbeer' enigszins gekscherend de aanwezigen toe.
Een van die aanwezigen is de 85-jarige Anita Reijalt. Als 10-jarig meisje stond zij 75 jaar terug iets verderop op de Emmastraat om de bevrijders toe te juichen. "Dat was zo'n feest. Dat maak je nooit meer mee", zegt ze. "We stonden arm in arm. Hossen, hossen, hossen. In de Langestraat, in de Kerkstraat, op de Groest, de 's-Gravelandseweg. Dat vergeet je niet."
Net als alle anderen is ook de 85-jarige Hilversumse onder de indruk van het kunstwerk, een Polar Bear, dat door Broertjes en initiatiefnemer Pieter Hoogenraad wordt onthuld. Vooral de krachtige kop maakt indruk. Het beeld verwijst naar het embleem van de Britse 49ste (West Riding) Infanterie Divisie, die als bijnaam de Polar Bears droeg. Deze soldaten reden op 7 mei 1945 als eersten Hilversum binnen, waar ze werden toegejuicht door duizenden Hilversummers.
Het beeld is ontworpen door Sven Lamme, ook verantwoordelijk voor het kunstwerk in het Dudokpark ter nagedachtenis aan MH17. De Hilversummer zag al gauw dat het beeld van de Polar Bear kracht uitstraalt. Daar kon hij wel wat mee, zegt hij dinsdag. Uiteindelijk ontstond het idee voor de 'V' van vrijheid en daar bovenop de beer die deze vrijheid beschermt. De eerste reacties op het kunstwerk zijn positief, ziet ook Lamme, al blijft het spannend hoe de dinsdag niet-aanwezige Hilversummers op de ijsbeer zullen reageren. "Het was in ieder geval fantastisch om dit te mogen doen."
Broertjes zegt tijdens de toespraak ook dat de Polar Bears 'echte vechtersbazen' waren, die tijdens de oorlog streden in onder meer Normandië en Arnhem en op 7 mei vanuit Utrecht doortrokken naar Hilversum. Tijdens de oorlog sneuvelden 1.650 soldaten van deze divisie. En ook na de bevrijding kwamen nog zestien mannen om. Zij liggen begraven op de Noorderbegraafplaats.
Met het beeld wil Hilversum de herinnering aan de bevrijding levend houden, aldus Broertjes. "Het beeld staat op een 'V'. Tijdens de oorlog stond de 'V' voor Victory, de overwinning op nazi-Duitsland. Nu staat die 'V' voor Vrijheid, die we te danken hebben aan die Victory. Vrijheid waarvoor we dankbaar moeten zijn, maar waar we aan moeten werken om die te behouden. En het is de 'V' van Virus. We zullen nooit vergeten dat we vandaag het vrijheidsmonument in stilte en praktisch zonder publiek hebben onthuld."