Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Monumentaal deel sigarenfabriek zo veel mogelijk behouden'

HILVERSUM Hoewel er al enkele sloopwerkzaamheden rond de door brand getroffen sigarenfabriek in Hilversum plaatsvonden, doen de gemeente en projectontwikkelaar SVE Group er alles aan om het monumentale deel te behouden.

Dat meldt de gemeente ruim drie weken na de grote brand in het gemeentelijk monument - bouwjaar 1883 - aan de Ampèrestraat. Overigens zijn nog lang niet alle vragen beantwoord. Zo is de oorzaak nog onbekend, al legden buurtbewoners direct een verband tussen sloopwerkzaamheden van eerder die dag en de brand, die een half uur later uitbrak. Er is in ieder geval geen sprake van brandstichting, liet de politie al eerder weten.
In maart - een maand voor de brand dus - kwam het bouwplan naar buiten waarbij de sigarenfabriek circa vijftig zorgwoningen krijgt, aangevuld met duizend vierkante meter kantoorruimte voor een lokale zorgverlener. Bij de herontwikkeling zou de monumentale status van het pand behouden blijven. In hoeverre de bouwplannen na de brand doorgaan, is eveneens onduidelijk. "Het complex," aldus een gemeentewoordvoerder, "is ondertussen waar nodig ‘gestempeld’, het stutten van gevels. Vanwege de veiligheid was het terrein al afgezet met hekken."
Ook vanwege de veiligheid zijn enkele delen van de sigarenfabriek uit voorzorg gesloopt, op basis van een gezamenlijke schouw met de ontwikkelaar, gemeente en externe constructeur. "Het betreft hier delen van het gebouw die op instorten stonden vanwege de brand- en blusschade en niet konden worden gered", vervolgt de woordvoerder.
Komende maand moet duidelijk zijn welk deel van het gemeentelijk monument te redden valt. Ook moet tijdens een vervolgschouw blijken of het deel van het pand met sheddaken (rechts vanaf de Ampèrestraat) kan worden gerepareerd of dat niets anders rest dan sloop. "Het hoofdgebouw kan waarschijnlijk in huidige staat worden getransformeerd naar een andere bestemming."
Duidelijk is wel dat door de brand het sheddak verloren is gegaan en verschillende wanden en vloeren aanzienlijke schade hebben opgelopen. De kans is hierbij reëel dat een groot deel van de rechterkant gesloopt moet worden en niet kan worden hergebruikt vanwege de brand- en blusschade.