Blijf constructief in gesprek met eigenaar busremiseterrein is het advies van het college aan de stichting.
Blijf constructief in gesprek met eigenaar busremiseterrein is het advies van het college aan de stichting. Foto: © Bastiaan Miche

Right to Challenge-verzoek van BOB-H afgewezen

HILVERSUM Teleurstelling bij Stichting Betrokken Omwonenden Busremise Hilversum (BOB-H). Hun pilotverzoek in het kader van Right to Challenge is door de gemeente afgewezen. Het buurtinitiatief voldoet niet aan de gestelde criteria van dit 'uitdaagrecht'. Van die mededeling keken ze bij de stichting raar op.

In de reactie gaan burgemeester en wethouders vooral in op de plannen die BOB-H heeft voor het busremiseterrein aan de Larenseweg. Daar zijn plannen voor zo'n driehonderd woningen. Vorig jaar zomer leidde dit tot de oprichting van de stichting: niet nog meer steen in een al zo'n dichtbevolkt gebied, maar er moet juist veel groen voor terugkomen. Het idee is om hier een ecologisch stadspark te realiseren. Al snel kwam de naam Central Park Hilversum naar buiten.

Inmiddels kijkt de stichting verder dan alleen deze ontwikkellocatie. Stichting-voorzitter Henri van IJken liet begin dit jaar weten dat zij een 3.0-plan hebben gemaakt. Nog altijd is het stadspark het uitgangspunt. Als dat er komt, dan kan de stichting met meer dan duizend leden leven met een wat groter complex in de driehoek Larenseweg-Kleine Drift- Zuiderweg. Daar kunnen dan enkele honderden duurzame (houten) woningen verrijzen. Tevens wil zij in het kader van samenhang en balans inspraak hebben in andere ontwikkellocaties, zoals op de Swammerdamstraat, de sigarenfabriek op de Ampèrestraat, de Wybertjesfabriek en de Philipspersoneelwinkel aan de Larenseweg.

Het idee is om met elkaar - gemeente, ontwikkelende partijen en stichting- tot één integraal plan te komen en daarom had de stichting eind februari bij de gemeente het verzoek ingediend als buurtinitiatief in het kader van Right to Challenge. Inwoners kunnen de overheid uitdagen als zij menen het beter, anders of goedkoper te kunnen. Maar in dat geval gaat die vlieger niet op, zo stelt het college in hun brief van 22 maart. B en W geven aan dat de busremise niet hun eigendom is. Dat geldt tevens voor alle andere genoemde locaties in 1221, al wil de gemeente de eerdergenoemde driehoek over het spoor in handen proberen te krijgen. Daar is de vestiging van het voorkeursrecht Entree Oost ook voor bedoeld.

Daarbij verwijst het college ook naar de Gebiedsagenda 1221. Een document dat tot stand is gekomen na een lang en uitvoerig participatieproces - met bewoners en projectontwikkelaars onder meer - waar de uitgangspunten zijn opgenomen waarbinnen een ontwikkelende partij een plan kan uitwerken. De taak van de gemeente is dan ook te faciliteren binnen deze gestelde kaders en ondersteuning bieden bij ruimtelijke procedures. "Of en zo ja, hoe snel de ontwikkelende partij tot een plan komt, ligt niet in de hand van de gemeente", merken B en W op. "Op dit moment is de locatie in gebruik als busremise. Right to Challenge heeft betrekking op een uitvoeringstaak die bij de gemeente ligt. Daar is hier, zoals aangegeven, geen sprake van. Uw verzoek voldoet dan ook niet aan de criteria voor een pilot."

Dat antwoord heeft de wenkbrauwen doen fronsen. Volgens Van IJken is het raar dat de gemeente niet wil kijken naar de balans en de samenhang van een groter gebied. De stichting gaat door met het voeren van gesprekken met alle andere betrokkenen, omdat zij zeker als buurt en betrokkenen iets te zeggen willen hebben over hun eigen leefgebied en op deze manier hoopt de stichting om gezamenlijk tot goede en symbiotische oplossingen te komen. Constructief in gesprek blijven met de eigenaar van de busremise is overigens ook het advies dat het college geeft aan BOB-H.

'Onze ideeën en plannen zijn in lijn met de Gebiedsagenda'

Overigens meent de stichtingvoorzitter dat de gemeente linksom of rechtsom nog wel op de lijn komt. "Onze ideeën en plannen voor een Central Park Hilversum zijn volledig in lijn met de Gebiedsagenda 1221, die wij onderschrijven." Daarmee bedoelt Van IJken onder meer dat substantieel groen in de wijk ontbreekt. Dat staat ook in de Gebiedsagenda en om ergens groen te realiseren in de wijk komt vast Central Park Hilversum voorbij.