Wethouder Annette Wolthers: 'Het loopt goed, ik ben daar apetrots op.'
Wethouder Annette Wolthers: 'Het loopt goed, ik ben daar apetrots op.' Foto: Bastiaan Miché

'Zorgen dat inclusie het wint van corona'

HILVERSUM "We zien in de praktijk mooie voorbeelden waarbij het lukt om mensen met een kwetsbaarheid aan het werk te houden. Laten we er met elkaar voor zorgen dat, als het voor u maar een beetje mogelijk is, inclusie het wint van corona."

Dat schrijft de Hilversumse wethouder Annette Wolthers namens de Gooise wethouders Werk en Inkomen, waar zij voorzitter van is, aan 1.600 werkgevers in 't Gooi en de Vechtstreek. Zij erkent uiteraard dat het coronavirus ook voor die werkgevers grote gevolgen heeft en 'veel veerkracht en een lange adem vragen'. "U ervaart wellicht aan den lijve de impact van de maatregelen die het kabinet heeft moeten nemen om het virus in te dammen", aldus de wethouder. "Mogelijk omzetverlies kan een aderlating zijn. Vanzelfsprekend begrijpen wij goed dat u er alles aan doet om uw hoofd boven water te houden."
Maar behalve de zorgen voor werkgevers zijn de zorgen groot als het gaat om de positie van flexwerkers, omroep- en uitzendkrachten. "Hun inkomen en arbeidspotentie zijn onzekerder dan ooit", aldus Wolthers in de brief. "Zij verliezen door deze crisis het snelst hun werk, kunnen hierdoor in de schulden raken en hun bestaanszekerheid staat daarmee onder druk."

En dan zijn er nog de werkende mensen die kwetsbaar zijn; die ook zonder corona veel aandacht nodig hebben om een baan te vinden en aan het werk te blijven. "Juist voor hen is werk veel meer dan alleen salaris", benadrukt Wolthers. "Het is een plek waar zij zich ontwikkelen, sociale contacten opdoen en zelfvertrouwen kweken. Werken op de juiste plek draagt bij aan hun geluk."
Een andere regeling vanuit de rijksoverheid, uitgevoerd door de gemeenten, is de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die financieel in de problemen komen door de coronacrisis en niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.
Tot eind april stond de teller op ruim 7.300 aanvragen vanuit de gehele Gooi en Vechtstreek, laat Wolthers weten. Daarvan zijn 6.200 indieners van een inkomen voorzien. Het snelle werk is voor een groot deel te danken aan een robot. "Normaal betekent een aanvraag een uur werk, maar deze 'bot' pompt er in een weekend 1.700 aanvragen door", jubelt Wolthers. "Alles wat niet door de bot behandeld wordt, wordt vervolgens handmatig bekeken."

Dat 'handmatig bekeken' leidde wel tot de ontdekking dat twee weken terug 317 hulpaanvragen van ondernemers uit de regio waren blijven liggen. Enkele plaatsen die wel bij Gooi en Vecht horen, Muiden, Nederhorst den Berg en Kortenhoef, waren inderhaast niet toegevoegd aan de selectiecriteria van de robot. "Maar die mensen hebben binnen de termijn keurig antwoord gekregen", benadrukt Wolthers. "Het loopt goed, ik ben daar apetrots op."
Hoewel de stijging van Tozo-aanvragen de laatste weken minder hard gaat dan eind maart/begin april, staat deze regio met veel zzp'ers hoog op de landelijke Tozo-lijst. In andere regio's ligt het aantal aanvragen vele malen lager, weet Wolthers. Uit welke sectoren die aanvragen komen, weet zij niet, al weet zij natuurlijk ook dat veel zelfstandigen in deze regio werkzaam zijn in de media- en cultuursector. Zorgen maakt zij zich wel over de periode na drie maanden. Wolthers beseft ook dat het coronavirus dan nog volop de politieke agenda en samenleving beheerst.
De Tozo-kredietaanvraag, door Wolthers tijdens het gesprek 'Tozo 2' genoemd, is minder populair. Dit betreft namelijk een lening van maximaal 10.157 euro die alleen ingezet mag worden voor liquiditeitsproblemen van de onderneming, gerelateerd aan de coronacrisis. Op 29 april waren hiervoor 126 aanvragen ingediend.