Voorlopig blijft de politiek nog digitaal vergaderen.
Voorlopig blijft de politiek nog digitaal vergaderen. Foto: Gemeente Hilversum

Ondanks aanhoudende kritiek blijft raad digitaal vergaderen

HILVERSUM Kritiek of niet op het digitale vergaderen: voorlopig zit politiek Hilversum nog achter de computer. Fysiek vergaderen is zeker nog een kleine maand uit den boze. In ieder geval tot begin juni vinden de commissie- en raadsvergadering nog online plaats, zo is besloten in het presidium.

Afgelopen week kwam het presidium (de fractievoorzitters van alle tien politieke partijen) digitaal bijeen. Opnieuw kwam het onderwerp fysiek vergaderen aan bod. Moet dat nu wel of niet? Daarop is het antwoord: nee. Griffier Paul van Ruitenbeek legt uit dat dit twee redenen heeft. Bij een fysieke samenkomst verplicht je mensen uit risicogroepen toch naar het raadhuis te komen, wat onwenselijk is. Daarnaast heeft de politiek een voorbeeldfunctie. In deze tijden van corona waarin het devies is thuis te blijven, minstens anderhalve meter afstand te houden als je toch naar buiten gaat en de sociale contacten te beperken, is fysiek vergaderen een verkeerd signaal.

Al lijkt dat laatste argument door een aantal politici selectief gebruikt te worden. Weer fysiek gaan vergaderen in het raadhuis is een no-go, maar aanwezig zijn bij de onthulling van het vrijheidsmonument op het Gooilandplein is voor een paar geen probleem. Hiermee wordt de indruk gewekt dat betrokkenheid boven de voorbeeldfunctie gaat en dat terwijl vooraf duidelijk was gezegd dat er geen publiek gewenst was bij de officiƫle onthulling van het beeld. Daarom was er ook een livestream geregeld.

Terug naar het digitaal vergaderen. Volgens Hart voor Hilversum-raadslid Michiel Eerenberg hebben de vorige onlinesessies vooral laten zien dat de controlerende taak van de raad in het geding is. Hij zei dat deze kerntaak van de 37 raadsleden onderbelicht begint te worden. Van overheden wordt verwacht dat zij nu snel besluiten nemen en handelen in deze tijden van het coronavirus. Het tempo waarmee dat gebeurt en de omvang van bijvoorbeeld (financiƫle) regelingen is amper bij te benen, laat staan goed te controleren. Het digitaal vergaderen helpt wat hem betreft daar eveneens niet bij. Zo snel mogelijk weer fysiek vergaderen, aldus de man die tot nu toe weigerde mee te doen aan de politieke Zoom-sessies (hij wil niet het gevaar lopen dat zijn laptop gehackt wordt via Zoom). "Als ze in de Tweede Kamer plenair kunnen vergaderen dan moet dat hier toch ook lukken", stelde hij tegenover deze krant.

Net zoals bijvoorbeeld SP, PvdA en CDA aangaven, vindt Eerenberg ook dat de wijze van digitaal vergaderen het politieke debat geen goed doet. Om in twee, drie minuten een politiek inhoudelijke bijdrage te leveren, er amper tijd is voor interrupties, wethouders ook beperkte spreektijd hebben en de tijdssloten van de Zoom-sessies heilig zijn, is er volgens de Hart voor Hilversummer geen politieke discussie. Dat is zorgelijk, omdat Hilversum wel grote zaken op de agenda zet met als meest duidelijke voorbeeld de uit te werken oplossing voor herinrichting van de kleine spoorbomen.

Niet alleen een kerntaak van de raad is nauwelijks nog te doen, maar deze manier van vergaderen is ook een aantasting van de burgerparticipatie, meent Eerenberg. Insprekers hebben eveneens te maken met een beperking van hun spreektijd: geen vijf maar nog maar drie minuten. En als dan de techniek ook nog eens (ernstig) hapert, zoals bij de behandeling van de kleine spoorbomen, dan is het voor hem klip-en-klaar dat actieve burgerparticipatie niet kan in deze Zoom-periode. Dan werkt de democratie dus niet zoals het hoort.

'Actieve burgerparticipatie kan niet in deze Zoom-periode'

Alle argumenten en gedeeltelijk eerder gehoorde argumenten ten spijt gaat de Hilversumse politiek in ieder geval de komende weken verder met het digitale vergaderen. De maand mei zit behoorlijk vol. Gisteren en vandaag vergadert de raad, net zoals dat op woensdag 3 juni weer het geval is. Verder staan de komende weken nagenoeg iedere week twee avonden - woensdag en donderdag - Zoom-sessies gepland met uitzondering van donderdag 21 mei, want dan is het Hemelvaartsdag.