Ook de Fabritiusschool verwelkomt vanaf maandag weer de leerlingen.
Ook de Fabritiusschool verwelkomt vanaf maandag weer de leerlingen. Foto: Bastiaan Miché

Leerlingen Stip hele dagen naar school; van Proceon halve dagen

HILVERSUM Leerlingen van de vijftien openbare basisscholen die vallen onder Stip Hilversum (Stichting Primair Onderwijs) gaan vanaf komende maandag hele dagen naar school en blijven de volgende dag thuis. Of andersom. Basisscholieren van de scholen in 't Gooi die vallen onder Proceongroep, gaan juist iedere dag een halve dag naar school.

Dat zeggen directeur-bestuurder Geert Looyschelder van Stip en voorzitter van het college van bestuur van Proceon Marieke Doddema. Hele dagen school houdt concreet in dat wie op maandag naar school gaat, dinsdag thuisblijft en woensdag weer naar school gaat. Enzovoort. De klassen zijn zo iedere dag voor de helft gevuld. Volgens Looyschelder en zijn 'crisisteam' is dit de beste optie, omdat er zo minder verkeer is op straat. Bovendien kunnen leerlingen met een hele dag school meer doen dan alleen taal en rekenen. Er is ook meer tijd voor het sociale aspect, zoals spelen met elkaar en ook het verwerken van het coronaproces, dat ook voor basisscholieren heftig kan zijn.

Proceon telt bij elkaar zeventien basisscholen in 't Gooi, waarvan zes in Hilversum en vijf in Bussum. Doddema snapt het argument van haar Stip-collega, maar binnen haar scholengroep kiest men toch voor de halvedagenoptie. "Bij veel kinderen is er qua spanningsboog het meeste rendement met een paar uur. En het is belangrijk dat kinderen iedere dag op school zijn. Het onderwijs op afstand is weliswaar goed verlopen, maar we weten niet precies het rendement. Hoe zit het met achterstanden? Nu kunnen we flink investeren in de basisvakken."
Blijft de vraag bij halve dagen of het halverwege de dag niet te druk is op school als de ochtendgroep naar huis gaat en de middaggroep komt of door ouders wordt gebracht. Daar is rekening mee gehouden, geeft Doddema. Zo is er halverwege de dag een lange pauze zodat de twee groepen elkaar niet kruisen. Tijdens die pauze wordt alles extra schoongemaakt.
Doddema geeft aan dat het vooral belangrijk is voor kinderen uit de meer kwetsbare gezinnen dat zij iedere dag naar school gaan, ook met het oog op eventuele achterstanden. Volgens Looyschelder is het wat die achterstanden betreft eerst afwachten. "Daar moeten we nu niet te krampachtig over doen. Eerst moeten we maar zien in hoeverre dat zo is. We hebben die gezinnen de afgelopen weken echt wel kunnen bereiken. En ook die kinderen hebben echt wel wat gedaan."

Zowel Looyschelder als Doddema is het erover eens dat alle betrokkenen blij zijn dat de scholen opengaan. "En de kinderen staan helemaal te trappelen. Er zullen best ouders zijn die zich zorgen maken over de besmettingskansen. En een 100 procent garantie is er niet. Maar uiteraard nemen wij veel voorzorgsmaatregelen. Zo blijven de leerkrachten op afstand van de leerlingen en mogen ouders ook niet de school in. Ik wil ook niet dat leerkrachten ziek worden."
"De leerkrachten hebben er ook weer zin in om iedereen te ontvangen", aldus Doddema. "Dit is voor iedereen goed. Wel is het spannend hoe het zal gaan met de leraren die in de risicogroep vallen. Ook daar hebben we er een paar van."
Looyschelder hoopt dat de scholen vanaf juni weer volledig open kunnen, zodat er tot de zomervakantie nog vijf weken 'gewoon' weer lessen zijn. Een kortere zomervakantie ziet de directeur-bestuurder niet zitten. Juist leerkrachten - maar toch ook leerlingen - hebben de afgelopen periode kei- en keihard gewerkt, is de uitleg. "Zij verdienen juist vakantie."