Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Kinderen dolblij: de scholen weer open

Of de leerlingen nu hele of halve dagen naar school gaan de komende tijd, nagenoeg alle leerlingen zijn dolblij om überhaupt weer naar school te kunnen. En wat valt op na acht weken thuiszitten: zij zijn gegroeid.

Eerder meldde deze krant al dat de leerlingen van de openbare basisscholen van Stip Hilversum de komende paar weken om en om hele dagen naar school gaan en die van Proceon halve dagen. Bij Alberdingk Thijm Scholen hebben de scholen dat zelf bepaald, laat een woordvoerder weten. De scholen kiezen voor een schooldag die bestaat uit hele dagen, waarbij de leerlingen om de dag les op school hebben. Of onderwijs op halve dagen: in de ochtend de ene helft van de groep en in de middag de andere helft, gedurende vier of vijf dagen.
De verdeling is ongeveer fiftyfifty. In Hilversum gaan de leerlingen van de Paulusschool, Wilgetoren, Wilge halve dagen naar school. Die van de KinderCampus, Junior Campus en Augustinusschool hele dagen. Bij de Wilgetoren op de Kamerlingh Onnesweg gaan de leerlingen iedere dag van 8.30 tot 11.00 uur of van 11.30 tot 14.00 uur, vertelt directeur Koen van Praag. En dat, althans is de bedoeling, drie weken lang.
Opvallend is het plastic kapje - als een soort gezichtsbeschermer - voor het gezicht van de juffen en meesters (zie voorpagina). Dat is handig, omdat er zo in de klassen geen plastic schermen nodig zijn om de afstand tussen leerkrachten en leerlingen te bewaren.
Bovendien zien de leerlingen door dat plastic heen wel de uitdrukking op het gezicht van de juf of meester, is de gedachte. "We hebben dit zelf zo bedacht", vertelt Van Praag. "Het maakt het wat gemakkelijker. Maar we blijven zeker wel waakzaam. En het voordeel van de school hier is dat er, ook bij het plein, meerdere ingangen zijn. Iedere klas heeft dus zijn eigen ingang. Dat zorgt voor meer spreiding."
De discussie van hele dagen of halve dagen school voor de leerlingen, heeft Van Praag uiteraard ook meegekregen. Het advies vanuit het kabinet was om hele dagen school te doen. Dan zijn er minder ‘verplaatsmomenten’ van leerlingen en ouders - twee in plaats van vier - en de aansluiting op de buitenschoolse opvang zou beter zijn. Daarnaast, vond men onder andere bij Stip: wanneer kinderen hele dagen naar school gaan, is er meer tijd voor het sociale aspect naast rekenen en taal.
Maar volgens Van Praag is er ook in de twee en een half uur dat zijn leerlingen iedere dag op school zijn genoeg ruimte voor het sociale aspect. Beide opties hebben hun voor- en hun nadelen, lijkt hij daarmee te willen zeggen.

Bij de Augustinusschool, ook onderdeel van Alberdingk Thijm Scholen, gaan de leerlingen hele dagen naar school. Dat was al snel besloten, vertelt een medewerker over de telefoon. "Dat is rustiger voor iedereen. En de eerste dag is het goed gegaan. Het was ook goed om de kinderen weer te zien."
Alberdingk Thijm Scholen meldt verder dat het contact tussen ouders en leerkrachten en de ouders onderling tot een minimum beperkt moet blijven. Ouders wordt verzocht niet in de school te komen en kinderen die gebracht moeten worden voor het schoolplein af te zetten.