Fors meer meldingen 'jongerenoverlast'

HILVERSUM Er is geen direct verband tussen de coronamaatregelen en de verschillende geweldsdelicten in Hilversum van vorige maand. Wel is het aantal incidenten - en met name de jongerenoverlast - toegenomen.

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders (B en W) op vragen van de lokale fractie van de PvdA. De sociaaldemocraten hadden recent hun zorgen geuit over het op het oog toenemende aantal geweldsdelicten sinds de coronacrisis. Hart voor Hilversum had eveneens schriftelijke vragen gesteld over de jongerenoverlast, en dan met name die in Kerkelanden. B en W antwoorden nu dat er inderdaad meer overlast is gemeld, maar qua bedreigingen en geweldsdelicten is er juist een daling. "Er zijn, ook voor COVID-19, af en toe momenten waarop er een korte toename is in de incidenten. Maar het is niet direct terug te voeren als causaal verband met de komst van COVID-19", schrijft het college.

Bovendien is het nog te vroeg om nu al een gedegen antwoord te geven op de vraag of corona invloed heeft op de veiligheid op straat. Er is, aldus B en W, hooguit sprake van een verschuiving in de cijfers omdat nu even alles anders is. Er is nu namelijk minder dagbesteding en de horeca is dicht. Daarnaast gelden er andere leefregels. "Alle drie consequenties door de komst van COVID-19, en op deze wijze heeft de COVID-19 invloed op de veiligheid op straat, maar waar dat in sommige gevallen een positieve invloed zal zijn, is dat het op andere vlakken helaas niet."

23 mishandelingen

Verder blijkt dat er in april twee straatroven waren, nul overvallen en 23 mishandelingen (eenvoudig of zwaar). Dit toch op het oog forse aantal van 23 zal volgens B en W te maken hebben met de gesloten horeca. Ook valt op dat er fors meer meldingen van 'jongerenoverlast' (plus 61,5 procent) zijn genoteerd. Dat is echter niet meer de overlast van voor de coronamaatregelen. "Het gaat er in veel gevallen om dat mensen jongeren zien die zich niet aan de afstand houden", schrijven B en W. "De jongeren zorgen zodoende niet direct voor overlast, maar mensen storen zich aan hun houding en bellen met het oog daarop de politie."

Kerkelanden

En dan is er ook nog aandacht voor het gedoe van de laatste tijd in Kerkelanden. Daar wordt nu ingezet op jongerenwerk, straatcontactwerk, integrale boa's, jeugdboa’s en de politie in samenspraak met de buurtcoördinator, schrijven B en W. Daarnaast is er aandacht voor de inrichting van de openbare ruimte en worden buurtbewoners structureel betrokken en geïnformeerd over de stand van zaken.
En valt er met de jongeren uit Kerkelanden zelf goed te dealen - die groep is goed in beeld en staat in goed contact met het jongerenwerk - wat betreft de jongeren die onder meer vanuit Oost en Noord naar Kerkelanden komen, is het een ander verhaal. "Op deze groep is vanuit het jongerenwerk minder grip", is de mededeling. "De jongeren stellen zich negatief op richting het jongerenwerk." Hier wordt wel aan gewerkt, want het jongerenwerk is in alle Hilversumse wijken actief en heeft onderling contact over de jongeren, ook over diegenen die zich door het dorp verplaatsen.

PvdA en Hart voor Hilversum stipten allebei - afzonderlijk van elkaar - de ramadanperiode aan en welke maatregelen er genomen zijn tijdens de vastenmaand voor moslims om eventuele overlast van jongeren tegen te gaan. Ook hier geldt de integrale aanpak, zo is te lezen in de respons van het college. Er ligt een plan van aanpak klaar. Dat is opgesteld door een kerngroep van Versa Welzijn, handhaving, jeugdboa's, politie, buurtcoördinatoren en openbare orde en veiligheid. "In zowel Hilversum-Oost als in Hilversum-Zuid zijn buurtvaders en -moeders betrokken die ook in de nachtelijke uren in contact staan met jongerenwerk en handhavers", geeft het college aan als één van de zaken die is ondernomen.