Pascalle Minco kon maandag eindelijk weer doen wat ze zo graag doet.
Pascalle Minco kon maandag eindelijk weer doen wat ze zo graag doet. Foto: Bastiaan Miché

Kappers én klanten dolblij: dat lange haar kan er weer af

HILVERSUM "Hoe opgelucht kun je zijn? Dit is echt fantastisch. Ik heb er gewoon tranen van in mijn ogen." Dat was de eerste reactie van eigenaar Pascalle Minco van Kapsalon Pascalle afgelopen week, vlak na het nieuws dat kapperszaken weer open mogen. En nu: aan de bak.

Roosters maken, afspraken inplannen er ervoor zorgen dat klanten en medewerkers in de zaak straks niet te dicht op elkaar staan. Na twee maanden niks doen is het nu spitsuur in kappersland. Klanten worden wel geconfronteerd met de nodige veiligheidsmaatregelen. Zo is in de ruim twintig jaar oude zaak aan de Bussumerstraat het toilet gesloten en krijgen mensen geen drankje aangeboden. Maar niemand binnen Kapsalon Pascalle die hier moeilijk over doet. "We zijn blij dat we weer open mogen", vertelt Minco.
Stickers op de grond benadrukken om afstand te bewaren en tussen de stoelen in staan sfeervolle planten om te voorkomen dat mensen alsnog te dicht op elkaar zitten. "We doen wat we kunnen", zegt Minco over deze veiligheidsmaatregelen. "En de klanten zijn heel lief, nemen bloemen mee. Echt heel schattig. En nu is het gewoon doorgaan, alleen komende zondag zijn we na zes dagen keihard werken even dicht. Maar met Hemelvaartsdag bijvoorbeeld gaan we ook open."

Telefoon overbelast

De schade inhalen zit er voor de kapperszaken niet in. In feite is iedere maand qua inkomsten nagenoeg hetzelfde. Er is niet echt een topmaand. Het enige verschil met andere knipbeurten is dat er komende week bij de mensen wat meer haar afgaat, weet ook Roland van Arti Hair in Huizen. De Hilversummer is eveneens dolblij dat zijn zaak weer open is. "Maar het geld is er hard uit gegaan en dat is niet geheel goed te maken. Het haar is nu misschien wat langer dan normaal bij de mensen, maar ja, zij betalen niet per gram haar die er afgaat."
Wel is de telefoon overbelast en is er toch wel de druk om deze compleet nieuwe situatie in goede banen te leiden. "Die telefoon staat roodgloeiend. En ook online gaat het hard. Ik had al vlak voor de persconferentie de online-agenda opengezet; vlak na de persconferentie waren er voor maandag al vijftig internetboekingen binnen. (lachend, red.) Ik heb me nog niet eerder zo populair gevoeld."

Net de KPN

Duidelijk is wel dat de kappers echt weer stonden te trappelen om aan de slag te gaan. Dat geldt ook voor Maikel Assink van kapsalon Pure Identity aan de Hilversumse Leeuwenstraat. De twee jaar terug geopende zaak kreeg donderdag maar liefst 982 telefoontjes van klanten voor een afspraak, vertelt Assink. "Ja, het is net de KPN. Maar heel fijn dat we weer open kunnen. Natuurlijk zagen we dit aankomen, maar het was toch wel heel spannend. En nu is het vol gas: alle hens aan dek."
Annemiek Limburg van Moderno Hairdesign aan de Braadkamp in Eemnes zag maandag heel veel blije mensen in haar salon. "Wij waren zelf ook zo blij dat we de klanten zelfs een cadeautje hebben gegeven."
Vorige week kwamen bij haar de telefoontjes al binnen om weer geknipt te mogen worden. Om alle klanten te kunnen bedienen de komende tijd is ze extra open. Zo zou ze maandag normaliter dicht zijn. "We hebben nu ook op woensdag en vrijdag koopavond klanten en gaan zaterdag langer door. Het loopt hartstikke goed en de agenda is tot de nok toe gevuld voor de komende tijd. Wij zijn blij dat we iedereen weer mooi kunnen maken."