Terwijl de ouders met mondkapje op toekijken, maken de kinderen weer zwemmeters. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Terwijl de ouders met mondkapje op toekijken, maken de kinderen weer zwemmeters. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Kinderen hebben weer zwemles: ouders met mondkap op tribune

HILVERSUM Hij meende een paar dagen terug nog dat het zwemonderwijs 'het vergeten kindje' was en hekelde het feit dat basisscholen wel open konden, maar zwemscholen niet. Maar een week - en na een persconferentie van minister-president Mark Rutte - later is alles anders, ziet ook zwemschoolhouder Shiva de Winter.

En dus zwemmen vanaf maandagmorgen 7.00 uur de eerste kinderen in 't Gooische Bad in Kerkelanden. "Het is echt super opgelost", zegt een moeder vlak na de eerste zwemles van haar dochter. "De komende week gaan we nog twee keer." Want de kinderen hebben nu meerdere keren in de week zwemles. Ze hebben - met om de dag of halve dagen school toch genoeg tijd om de verloren twee maanden in te halen, is de gedachte. En de zwemactiviteiten voor ouderen mogen nog niet doorgaan.
Van de gemeente Hilversum kreeg De Winter vorige week woensdagmiddag nog het bericht dat het zwembad aan de Franciscusweg - vanwege de landelijke richtlijnen - niet open mocht. Een gemeentewoordvoerder zei wel - misschien wat gekscherend tegen deze krant - dat het 'morgen zomaar anders kan zijn'. Het nieuws kan in deze coronatijden immers ieder moment weer anders zijn. En inderdaad, die avond al kwam naar buiten dat zwembaden per 11 mei open mochten. "Ik was stomverbaasd", aldus een dolgelukkige De Winter.

Pand op de schop

Toch was de Hilversummer enkele weken terug al gestart met het voor de langere termijn coronaproof maken van het zwembad. De Winter gaat er namelijk van uit dat de verschillende coronamaatregelen nog wel enige tijd noodzakelijk zijn. En dus is het pand op de schop gegaan. Zo is er een aparte in- en uitgang. Daarnaast zijn van de fietsenkelder beneden nu twee aparte kleedkamers gemaakt, zo ingericht dat de ouders bij het omkleden van hun kind sowieso op anderhalve meter afstand van elkaar zitten.
De kinderen en ouders verzamelen zich dan voor de trap en als er een bel gaat, mogen zij naar boven richting zwembad. Dan is namelijk de groep ervoor klaar. De kinderen gaan vervolgens het water in en de ouders nemen - met mondkapje op - plaats achter het glas op de tribune. Zodoende kunnen zij in ieder geval hun zoon of dochter zien zwemmen.

Helemaal hyper

Die tribune - waar normaal 120 mensen kunnen zitten - is nu niet bomvol. Er is in deze coronatijden plaats voor maximaal twintig ouders: zeg maar een ouder per kind. Bovendien liggen er maximaal zestien kinderen - vier groepjes van vier - in het water. Het is allemaal anders, maar er kan gezwommen worden, stelt de ondernemer. "Voor de ouders is het 'hè, hè' en de kinderen zijn helemaal hyper."
Zwembad De Lieberg was de afgelopen dagen nog dicht, maar gaat - aldus locatiemanager Martijn Caumon - donderdag open. Het duurde namelijk iets langer dan gedacht en gehoopt voordat het water weer op temperatuur was, is de uitleg. Caumon was wel verrast met het kabinetsbesluit om de deuren van de zwembaden open te gooien. Vooral ook omdat er aanvankelijk niets over werd gemeld. Pas na die persconferentie las de locatiemanager op de website van de rijksoverheid dat ene zinnetje met de mededeling dat de baden vanaf 11 mei open mochten.

'Voor ouders is het 'hè, hè' en de kinderen zijn helemaal hyper.'

De kinderen die zwemles hebben, moeten nog een paar dagen wachten. En dan gaat het over de kinderen die al zelfstandig kunnen zwemmen. De echte beginnelingen, waarbij een zwemjuf mee het water in moet, moeten langer geduld hebben. Wel kunnen (volwassen) mensen die wat banen willen zwemmen vanaf donderdag in De Lieberg terecht. Belangstellenden moeten dan wel vooraf een tijdsblok reserveren en mogen dan vijftig minuten zwemmen, plus nog tien minuten om zich om te kleden. Er is voorlopig plek voor maximaal tien zwemmers per uur. Mogelijk is dat straks meer. Voorlopig is het dus rustig aan starten, weet ook Caumon. "Maar beter iets dan niets."