De kruising Havenstraat en Vaartweg is altijd al een druk punt geweest. Foto: © Bastiaan Miché
De kruising Havenstraat en Vaartweg is altijd al een druk punt geweest. Foto: © Bastiaan Miché Foto: Foto's: © Bastiaan Miché

Corona-advies van Fietsersbond Hilversum: 'Overal 30 km/u'

HILVERSUM "Nu het openbaar vervoer voor langere tijd beperkt toegankelijk zal zijn, is het gebruik van fiets en benenwagen meer dan ooit nodig en gewenst. In combinatie met anderhalve meter afstand zal dit leiden tot ruimtetekort op trottoirs en fietspaden."

Dat schrijft voorzitter Krijn Griffioen van de Fietsersbond Hilversum aan het college van burgemeester en wethouders. Hij slaat alarm nu de coronamaatregelen weliswaar iets zijn versoepeld, maar met name het openbaar vervoer nog beperkt toegankelijk is.
Want dat gaat mogelijk leiden tot meer drukte op de wegen, met name op drukke en krappe doorgaande fiets- en looproutes, aldus Griffioen. Hij vraagt daarom om 'voor de veiligheid van de (onbeschermde) fietsers en voetgangers' een en ander aan te passen in de verdeling van de openbare ruimte om de anderhalvemetereconomie zo praktisch veilig mogelijk te maken. Zo pleit hij voor verlaging van de snelheid binnen de bebouwde kom naar dertig kilometer per uur. Fietsers zouden dan bij ruimtetekort op de smalle fietsstroken kunnen uitwijken naar de rijbaan. Hierdoor ontstaat een groter netwerk van fietsroutes. Andere tijdelijke maatregelen waarmee de voorzitter komt zijn het gebruik van de fietspaden onverplicht maken, zodat fietsers legaal kunnen uitwijken naar de rijbaan en ook verkeerslichten fiets- en voetgangersvriendelijk af te stellen.
Verder, vervolgt Griffioen, zouden de kleine spoorbomen nu al moeten worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, zodat er opstelruimte voor fietsers en voetgangers ontstaat. "Wij realiseren ons dat dit grote ingrepen zijn", beseft de voorzitter. "Maar deze uitzonderlijke tijd vraagt om uitzonderlijke maatregelen."
De gemeente Hilversum laat weten zowel de voor- als de nadelen in te zien van een regiem met dertig kilometer per uur. In hoeverre het haalbaar en mogelijk is om op alle wegen binnen de bebouwde kom dit toe is te passen, is de vraag. De mogelijkheden en onmogelijkheden worden wel bekeken. Het nu tijdelijk afsluiten van de kleine spoorbomen, bij wijze van proef, vindt de gemeente geen goed idee. Dat heeft alles te maken met de discussies van de afgelopen weken in de gemeenteraad en bewoners van de Johannes Geradtsweg over afsluiting van die kleine spoorbomen.

Afbeelding