Sander Pardieck op de Utrechtseweg.
Sander Pardieck op de Utrechtseweg.

Met politie op pad tijdens snelheidscontrole langs een aantal hotspots

De maat was vol, stelde de Hilversumse politiek enkele maanden terug toen duidelijk werd dat enkele wegen binnen de Mediastad voor sommige automobilisten dienden als racebaan. Mede daarom is de campagne ‘Rustig aan, we wonen hier allemaal' nu in volle gang.

Tekst: Stefan van Hees, foto's: Bastiaan Miché

Onderdeel daarvan is dat de politie op zes van die zogenaamde ‘hotspots' vaker snelheidscontroles houdt. Inmiddels zijn er al meerdere van die snelheidscontroles gedaan. Voor alle duidelijkheid nog één keer de zes locaties waar de automobilist de komende tijd rekening moet houden met extra controles: de Professor Kochstraat ter hoogte van de Kleine Drift richting de Beatrixtunnel, de Utrechtseweg tussen de Diependaalselaan en de Gijsbrecht van Amstelstraat, de Lorentzweg bij het kruispunt met de Van de Sande Bakhuyzenstraat, de Bosdrift ter hoogte van de Hilvertsweg, de Naarderstraat-Melkpad bij MOUT en de Loosdrechtsweg tussen de Gijsbrecht en de Diependaalselaan.
Sander Pardieck maakt deel uit van Politie Hilversum en neemt ons op een donderdagmorgen - samen met de twee wijkagenten Piet Blaauw (Noord) en Remko Daalder (Centrum) en een flink aantal studenten - mee naar drie van de zes locaties. Natuurlijk, zegt hij, de politie controleert op veel meer plekken in Hilversum en de regio. Maar dit keer gaat het echt om specifieke controles. Hoe vaak in de week wordt er dan op deze hotspots gecontroleerd? Het antwoord: “We doen dit als het kan.”

En deze ochtend is dus zo’n tijdstip dat het kan. De Naarderstraat-Melkpad, vlak bij het politiebureau, is als eerste aan de beurt. Het is iets na 8.30 uur. Het team van pakweg tien personen verspreidt zich over drie locaties. Pardieck zelf staat in de bocht tegenover de daar gevestigde makelaar. Van daaruit geeft hij de nummerborden door die aan de kant moeten worden gezet. Een groepje collega’s staat iets verderop op de kruising met de Naarderstraat om hardrijders naar de parkeerplaats op het Marktplein te verwijzen waar zij een boete zullen krijgen.

Maar hardrijders zitten er deze ochtend niet bij. Dat komt misschien ook doordat Pardieck zeer duidelijk zichtbaar langs de weg staat. Bovendien is het redelijk druk. Vaak rijdt het fietsverkeer zelfs harder. “Ik verwacht hier vrij weinig”, is na pakweg tien minuten daarom al de conclusie. De spullen worden alweer ingepakt voor de volgende locatie: de Bosdrift. Net op dat moment scheurt er een Audi voorbij. Die bestuurder heeft mazzel.

Vuilniswagen

Door naar de Bosdrift waar men klaar gaat staan voor de begraafplaats. Pardieck staat wederom iets verderop, in de buurt van de Bavinckschool. Maar ook hier geen hardrijders. Het helpt dan ook niet wanneer de vuilniswagen de containers langs de straat leegt en de boel ophoudt. Opnieuw geen boetes dus voor automobilisten. Wel wordt een bellende fietser betrapt en zij gaat op de bon. Toch wordt er op de Bosdrift wel degelijk hard gereden, stelt bewoner Gerben Oort. Hij komt zijn lege container van de weg halen en neemt een kijkje. Maar vooral ‘s avonds is het bal, aldus de bewoner. “Dat gebeurt al langere tijd en het komt regelmatig voor. Maar om het nu een racebaan te noemen is overdreven. Het is vooral vervelend omdat hier ook de school zit.”

Dan maar door naar de Utrechtseweg, waar het verkeer vanaf de Diependaalselaan richting Hotel Lapershoek met de laser in de gaten wordt gehouden. Op de rotonde voor het hotel verwijzen Blaauw en Daalder hardrijders door richting Laapersweg en -veld. Hoe gevaarlijk de rotonde is blijkt al snel wanneer een automobilist een meisje op de fiets bijna omver rijdt. Gelukkig kijkt de fietser uit. “Die auto had je best staande mogen houden”, roept Blaauw richting een collega die daar stond.

Uiteindelijk worden hier drie te hard rijdende automobilisten betrapt. In alle drie de gevallen komt de teller boven de zestig kilometer per uur uit. Maar om ze direct verkeershufters te noemen, is overdreven. Veel asocialer zijn de bestuurders die bewust heel langzaam rijden of degenen die met knippersignalen andere weggebruikers waarschuwen voor de controle.

Flink gas geven

Wel heeft Pardieck al van een buurtbewoner vernomen dat de aanwezigheid van de politie duidelijk merkbaar is. En even later komt ook een andere buurtbewoner, Nicolaas Lamme (met hond), een kijkje nemen. “Dit mogen ze wel volhouden”, zegt hij over de controle. “Vooral ‘s avonds en in het weekend is het vaak even flink gas geven. Je wilt het niet horen. En mijn ramen zijn geïsoleerd. Eigenlijk zou hier permanent een flitspaal moeten komen. Die zal zijn geld goed opbrengen.”
Rond 10.15 uur zit de controle erop en is het tijd voor andere dringende zaken. Ook Pardieck heeft meegekregen dat veel hardrijders vooral ‘s avonds actief zijn en zal dit zeker terugkoppelen, zegt hij. De controles blijven dus nog wel even doorgaan, ook op andere locaties. "Immers," aldus de agent, "de mensen die te hard rijden, rijden overal te hard.”

Langs de Utrechtseweg werden drie hardrijders betrapt.
Van ver ziet Pardieck de auto's naderen.