Afbeelding

Vleugels krijgen in onopgemerkt straatje in centrum

De ambitie van dichter Minke Maat en de streetart van de Hilversumse schilder van de openbare ruimte Eric van der Vegt komen samen in de Oude Doelen. Het haast vergeten straat in hartje Hilversum heeft een metamorfose ondergaan. Van een weg die het winkelend publiek gauw voorbijloopt tot een plek waar je nu met graagte een selfie wegschiet voor het kleurrijke muurgedicht.

Foto's: Bastiaan Miché

Eigenlijk vanaf het moment dat Eric van der Vegt begon aan de muurschildering in de Oude Doelen kon hij rekenen op veel aandacht en vragen van het nieuwsgierige, langslopende publiek. Het normaliter nauwelijks opgemerkte straatje midden in het centrum is ineens een attractie geworden.

Bij de onthulling eind november - voor zover er tegenwoordig sprake is van officiële momenten, want in coronatijd is dat niet te doen - valt meteen de magneetwerking van het nieuwe openbare kunstwerk op. Nog voordat er iets in gang is gezet dat moet lijken op een onthullingsmoment staan er al diverse mensen met hun telefoon in de aanslag. Allemaal willen ze zichzelf vastgelegd zien voor de blauwgroene vleugels, die de Hilversumse streetartist de weken ervoor zorgvuldig met verf opgespoten heeft.

Naast Van der Vegt is ook Minke Maat van de partij. De Hilversumse dichter ziet een duidelijke wens in vervulling gaan. Haar gedicht gedicht Ik van jou is verspreid over de muurschildering groots te lezen. Wethouder Gerard Kuipers (D66) van Cultuur is eveneens aanwezig. Hij heeft korte onderhouden met de twee makers van Hilversums nieuwste kunstwerk in de buitenlucht. Er zijn geen speeches, wel een kort fotomoment voor een deel van het lange kunstwerk. De champagneglazen - met daarin alcoholloze bubbels - klinken kort.

Politieagenten

Ondertussen trekt de aanwezigheid van pers, directomwonenden en het kunstwerk zelf de nodige aandacht vanaf de Groest. Steeds meer mensen komen een kijkje nemen. Niet veel later is het behoorlijk druk in het straatje, waarbij social distancing lastig wordt. Dat zien ook twee politieagenten die een aantal minuten de boel goed in de gaten houden, maar het mediamomentje laten voor wat het is. De eerste mensen gaan staan voor de kleurrijke muur, de telefoons komen uit de zak en menigeen gaat op de foto. Vooral de engelenvleugels zijn populair als een zogeheten selfiespot; het ouderwetse Kodakmoment in een pretpark.

Het is een tafereel dat Van der Vegt tijdens de weken dat hij aan het stuk werkte - het maken heeft hem ongeveer twee weken gekost - veelvuldig heeft gezien. De Oude Doelen, een onopgemerkte zijstraat van de Groest, is letterlijk opgefleurd. De Hilversumse kunstschilder van de openbare ruimte vertelt dat er al kunst op de muren te zien was; er waren silhouetten te zien. Maar bij niemand ging een lampje brandden als hij dat vertelde. Aan de ‘o, is dat zo'-gezichtsuitdrukking is hij gewend geraakt. Dat is nu compleet anders, want de felle kleuren van het kunstwerk trekken het oog.

Aan de ‘o, is dat zo'-gezichtsuitdrukking is hij gewend geraakt

In opdracht van de gemeente en de Vereniging van Eigenaren van het complex in het centrum is de bekende Hilversumse streetartkunstenaar aan de slag gegaan. Zijn werk is inmiddels in heel Hilversum te zien. Van der Vegts kenmerk is de vlinder, maar die heeft hij er ditmaal bewust uit gelaten. Het is voor hem de tweede keer dat hij zijn kunst mengt met poëzie. Begin 2019 maakte hij samen met dichter Jeroen Paulussen de muur op de hoek van de Monseigneur van de Weteringstraat en de Prins Bernhardstraat al mooier.

Match met de muur

Voor het kunstwerk in de Oude Doelen werkt hij samen met dichter Minke Maat. In Hilversum hangen al meerdere muurgedichten, onder meer van (ex)stadsdichters Robert Grijsen en Mieke van Zonneveld. Poëzie en kunst moeten de openbare ruimte prettiger maken. Dat beleid is ingevoerd sinds 2017 en is een idee van voormalig wethouder Wimar Jaeger. Maat heeft de gemeente zelf aangeschreven met de vraag of zij ook een muurgedicht mocht maken. Dat was een duidelijke wens van haar. Na het bestuderen van haar portfolio vond de gemeente dat een goed idee. Ineens was daar de match met de muur in de Oude Doelen en met streetart van Van der Vegt.

De tekst van het gedicht was er eerst. Dat is een gedicht uit de bundel van Maat. De omwonenden hadden de keus uit een paar gedichten en hebben gekozen voor Ik ook van jou:

ALS JIJ NOU
VAN MIJ
EN IK
VAN JOU
DAN PAST
HET PRECIES

Samen hebben de twee Hilversummers gekeken hoe tekst en beeld elkaar versterken. “Ik heb altijd al het element vleugels willen gebruiken”, zegt Van der Vegt. “Dat vond ik bij dit project met twee gezichten van twee genderneutrale personen heel passend. Het mooie aan verbinding tussen twee mensen is namelijk dat er iets ontstaat.” Tekst en beeld lopen van rechts naar links. Het kunstwerk eindigt om de hoek - meer de Oude Doelen in. Boven de bloempot heeft Van der Vegt een gouden pot gespoten. “Als je elkaar weet te vinden dan heb je de jackpot gevonden”, zegt Maat daarover.

De dichter hoopt dat de tekst binnenkort voor haarzelf een andere betekenis krijgt. Zij behoort tot de laatste vier kandidaten die Mieke van Zonneveld als stadsdichter hopen op te volgen. Per 1 december komt die functie vrij. “Misschien krijgt deze tekst dan nog een andere lading”, geeft Maat aan. “Ik droom er wel van”, bekent ze.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding