Het nieuwe onderkomen aan de Oosterengweg.
Het nieuwe onderkomen aan de Oosterengweg. Foto: Bastiaan Miché

Inloopcentrum voor mensen met kanker juist nu hard nodig

Viore is financieel flink getroffen door corona

Viore, het inloopcentrum voor mensen met kanker en hun naasten in de regio Gooi en Vechtstreek, slaat alarm. Vanwege de coronacrisis kunnen allerlei activiteiten, waarbij de opbrengst naar Viore zou gaan, niet doorgaan. En dat hakt erin.

Directeur Miranda van den Eijnden verwacht dat Viore in 2021 tussen de 40.000 en 50.000 euro aan inkomsten mis gaat lopen. Het inloopcentrum is volledig afhankelijk van giften, subsidies, fondsen en acties. "We hebben nu al twaalf afwijzingen van financieringen, normaal zijn dat er pakweg twee”, zegt zij.
Jarenlang was Viore gevestigd op het ziekenhuisterrein, maar door de nieuwbouw van Tergooi moest het inloopcentrum dit jaar verhuizen. Dit voorjaar werd het nieuwe onderkomen, aan de Oosterengweg, gevonden en in de zomer was de verhuizing definitief. Het huidige onderkomen bevalt prima, vertelt Van den Eijnden. Fijn is het ook dat, na twee weken dicht, de deuren nu weer open zijn.
Want een plek als Viore - zegt zij - is zeker in deze tijden hard nodig. Kankerpatiënten en hun naasten hebben het immers al zwaar en corona maakt hun leven nog zwaarder. "Behandelingen worden uitgesteld. En waar de behoefte aan steun van naasten extra groot is, is juist nu terughoudendheid geboden uit angst voor besmetting”, aldus Van den Eijnden. "De steun van Viore is daarom nu meer nodig dan ooit. Onze bezoekers ervaren Viore als een onmisbare plek voor het hervinden van hun veerkracht in hun proces met kanker.”
Ondanks de financiële problemen willen de betrokkenen binnen Viore zeker niet bij de pakken neerzitten. Samen met KWF en IPSO en meer dan vijftig andere inloophuizen zijn zij nu de actie ‘Huis in Actie' begonnen. Zo is er het plan om kaartspellen met foto's van het nieuwe onderkomen erop te verkopen en is er ook al een donatiesite in het leven geroepen. De eerste, volgens de directeur veelbelovende, resultaten daarvan zijn nu al zichtbaar.