Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Virus

Nadat we in een koude hal in een oude fabriek in Hilversum hebben gestaan om de foto's te maken die bij deze editorial horen, begint het gesprek over het jaaroverzicht. Voor het eerst in maanden treffen we - collega Stefan van Hees, fotograaf Bastiaan Miché en ondergetekende - elkaar weer eens 'in real life'. Dat lijkt eeuwen geleden. Dagelijks elkaars stem horen, korte berichten sturen en heel soms verzeild raken in een digitale vergadering is toch van een andere orde. De 'fotoshoot' is een goed moment voor een spontaan werkoverleg.

Dit rare jaar 2020 is maar in één woord samen te vatten: coronavirus. Sinds maart heeft COVID-19, zoals het dan officieel heet, ons leven bepaald, beheerst en gedomineerd. Nog altijd zijn we er niet vanaf en is het maar de vraag hoe we Kerstmis kunnen vieren en vooral met hoeveel. Zaken waar je normaliter nooit eerder over hoefde na te denken. Dus was de eerste gedachte om twaalf coronagerelateerde foto's met een korte begeleidende tekst te maken en klaar is Kees met het jaaroverzicht. Al heel snel bleek dat iets te kort door de Hilversumse bocht. Snel terugdenkend is er toch nog wel meer aan de hand geweest in Hilversum. Ik noem het tienduizendwoningenplan. Dat heeft de gemoederen hier - digitaal - behoorlijk doen verhitten.

Eerlijk gezegd, kon ik het woord corona af en toe niet meer horen. Hoewel het voor heel veel nieuws zorgde, leek er soms niets anders meer te bestaan. Gelukkig waren er in de samenleving genoeg andere virussen rond. Daar hoeven niet in allerijl vaccins voor te komen. Gelukkig niet, zou ik zeggen, want het gaat om de grote liefdes van Hilversummers. Hun drijfveren. Hun passie. De reden waarvoor zij hun bed uitkomen in de ochtend. Neem het motorvirus van Gert Boon, het diepgewortelde rugbyvirus van recordinternational John van Altena en het muziekvirus waar Boy Scholte al sinds zijn jongste jaren mee besmet is.

Allemaal verhalen die wij als lokale journalisten hebben mogen optekenen op Extra en die hier in dit allereerste Gooi en Eembode Magazine staan. Deze glossy met achtergrondverhalen voor en over Hilversummers is een extraatje voor onze leden. Wellicht draagt het bij aan het Extra-virus. Dat zou helemaal mooi zijn. Veel lees- en kijkplezier gewenst. Dank voor jullie steun en bij deze alvast heel fijne feestdagen en een gezond en vooral virusvrij 2021.

Ingmar Meijer