JANUARI: Er mag niemand de deur uit; geen auto te zien op de A1.
JANUARI: Er mag niemand de deur uit; geen auto te zien op de A1. Foto: © Bob Awick

GOOISE MEREN Traditioneel sluiten we het jaar af met jaaroverzichten. We pakten de kranten van afgelopen jaar er nog eens bij en dat heeft geleid tot dit jaaroverzicht. Twaalf foto's van markante momenten van het nieuws in dit jaar. Van elke maand een.

Januari
De avondklok is zaterdag 23 januari om 21.00 uur ingegaan. Vanaf dat tijdstip mag niemand zich tot 4.30 uur zonder geldige reden op straat bevinden. Het is een kabinetsmaatregel om Covid-19 onder controle te krijgen. Terwijl elders in het land de pleuris uitbreekt, gedragen bijna alle Gooise Meerders - er zijn acht bekeuringen uitgedeeld - zich netjes.

Februari  
Koning Winter maakt dan plotseling toch zijn opwachting. Er valt een dik pak sneeuw en het begint dusdanig te vriezen dat de schaatsen uit het vet gehaald kunnen worden. Hoewel het ijs niet overal betrouwbaar is, trekt Gooise Meren er massaal op uit. In deze coronatijd, die al bijna een jaar duurt, is het koude maar prachtige weer een welkom cadeautje.

Maart
Ineens ligt er op 17 maart, de dag van de Tweede Kamerverkiezingen, een bloemstuk met drie linten bij het ronddraaiende beeld op de rotonde bij de Koepelkerk en het gemeentehuis in Bussum. Deze krant wist het mysterie van de Bussumse Olivia Biswane - een spiritueel geestelijke en deskundige op het gebied van familieherstel - te ontrafelen.

April
Tijdens graafwerkzaamheden in een tuin aan de Juliana van Stolberglaan in Naarden wordt een nog niet ontplofte Russische brisantgranaat gevonden. De politie wordt ingeschakeld en de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) brengt de granaat over naar Muiden, waar het op het zanderige terrein aan de Maxisweg tot ontploffing wordt gebracht.

Mei
Mentor, het échte paard van Sinterklaas, is in Muiderberg overleden. Jarenlang loopt hij de landelijke intocht en schittert hij in alle sinterklaasfilms. Ook lokaal en regionaal komt hij als Amerigo in actie. Mentor is 27 jaar geworden. Zijn baasje Arjen de Jong: "Mentor was bijna op afstand bestuurbaar."

Juni
Er is een nieuwe ontmoetingsplek in het Bussumse Brediuskwartier. Op de hoek van de Burgemeester s’Jacoblaan en de Rhijnvis Feithlaan is een jongvolwassen moeraseik geplant. De boom draagt de naam De Margreet, vernoemd naar een van de initiatiefnemers van ‘100 jaar Brediuskwartier’. Margreet van Voorst tot Voorst overleed vorig jaar.

Juli
De nieuwe jeu-de-boulesbaan aan de Constantijn Huygenslaan in Muiden Noord-West wordt feestelijk geopend. Sjaan Buitenweg en wethouder Geert-Jan Hendriks hebben de eer om als eerste een balletje te gooien.

Augustus
Op de Cort van der Lindenlaan in Naarden is door een gesprongen waterleiding veel wateroverlast ontstaan. Het leidingwater spuit met hoge snelheid de straat op. Als gevolg daarvan ontstaat een sinkhole, waar een aanrijdende auto in terecht komt.

September
De nieuwe huiskamer van de buurt ‘Bij Bosshardt Het Trefpunt’ in Bussum is open. Het Leger des Heils en de Protestantse Gemeente Bussum werken hierin samen in het gebouw naast de Wilhelminakerk. De deur staat nagenoeg elke dag open voor een kopje koffie, ontmoeting en tal van activiteiten.

Oktober
Terwijl de regen met bakken uit de hemel valt, wordt Miep ter Beek (62) in het zonnetje gezet. De Muiderbergse is al vijftig jaar lid van muziekvereniging G.A. Heinze en wordt door haar mede-musici als verrassing toegespeeld. "Heel bijzonder", vertelt ze.

November
De 23-jarige Floris Janssens is de jongeman waar Ans Gibas (77) uit Naarden zo naarstig naar op zoek is. Eindelijk kan ze haar ‘superman' bedanken voor zijn heldendaad. Floris redt Ans - met gevaar voor eigen leven - van de spoorwegovergang aan de Cort van der Lindenlaan als ze met haar rollator komt te vallen.

December
Op het Vituscollege in Bussum wordt stilgestaan bij Paarse Vrijdag. Niet alleen wordt aandacht gegeven aan gender en seksuele geaardheid, maar ook in het algemeen de acceptatie van ieder individu. Verder opent de school twee genderneutrale toiletten.

Op Extra verschijnt de komende dagen het uitgebreide, lokale jaaroverzicht 

FEBRUARI: Schaatsen, schaatsen, schaatsen.
MAART: bloemenmysterie op rotonde bij gemeentehuis.
APRIL: Het gaat om een Russische brisantgranaat.
MEI: Mentor scharrelde de laatste jaren heerlijk rond.
JUNI: De boom draagt de naam De Margreet.
JULI: Muiden is een jeu-de-boulesbaan rijker.
AUGUSTUS: Het sinkhole trekt veel bekijks.
SEPTEMBER: Bij Bosshardt Het Trefpunt is open.
OKTOBER: Erelid Miep ter Beek wordt in het zonnetje gezet door G.A. Heinze.
NOVEMBER: 'Superman' Floris redt hulpeloze Ans.
DECEMBER: Bij de genderneutrale toiletten.