MRA sleutelgebied.
MRA sleutelgebied. © Foto Miché / Bastiaan Miché

Twee raadsleden benoemd voor MRA-Raadtafel

GOOISE MEREN De gemeenteraad heeft in de laatste raadsvergadering van 2021 VVD-raadslid Hugo Bellaart voorgedragen als vertegenwoordiger voor de raadtafel van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). D66-raadslid Theo Fambach is als plaatsvervanger naar voren geschoven. 

De raadtafel is een nieuw instrument dat beoogt de betrokkenheid van de 32 gemeenteraden en Provinciale Staten van Noord-Holland en Flevoland te vergroten. De raadtafel van de MRA heeft geen politieke bevoegdheden.
Bij de State-of-the-Regio op 2 december 2020 presenteerde burgemeester Femke Halsema van Amsterdam het voornemen de besturing van de MRA te versterken, met een grotere rol voor de gemeente Amsterdam. Aangekondigd werd dat de besluitvorming nog vóór de zomer van 2021 zijn beslag zou moeten krijgen.
VVD-woordvoerder Hugo Bellaart toonde zich verrast en zocht begin 2021 met succes de media op om ook de overige 31 gemeenteraden te attenderen op de verregaande plannen van Halsema. Hij stelde kritische vragen en diende in april en in september een tweetal amendementen in om de plannen zodanig aan te passen dat de zeggenschap en transparantie voor individuele raden en gemeenten werd verbeterd. De amendementen kregen unanieme steun en werden ook in andere gemeenten aangenomen. Ook werd aangedrongen zorgvuldig de tijd te nemen voor de besluitvorming over de nieuwe besturing, waar ook de raadtafel een rol in had gekregen.
Wethouder Luijten had daar in de Regiegroep van de MRA vervolgens ook al op aangedrongen. Op 24 november dit najaar stemde de raad in met het MRA-voorstel, waarbij vrijwel alle wensen waren ingewilligd. Voor de raadtafel wilde D66 graag een tweede afgevaardigde per gemeenteraad, maar omwille van de werkbaarheid met 32 raden is bij wijze van compromis gekozen voor één lid en een plaatsvervanger. Onlangs werd Hugo Bellaart bij acclamatie namens de gemeenteraad voorgedragen.