Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Wordt Hooftlaan woonerf?

De bewoners van de Hooftlaan - en de aangrenzende straten - zijn een petitie gestart en hebben inmiddels de ruim honderd handtekeningen digitaal aan wethouder Nico Schimmel gestuurd. Ze willen dat hun straat ingericht wordt als woonerf. “Er is gewoon geen noodzaak om hier harder dan stapvoets te rijden”, laat een woordvoerder namens bewonersvereniging Hooftkwartier weten.

Bij beide ingangen van de Hooftlaan, aansluitend aan de Brediusweg vragen zij om woonerfborden. Ook een wegversmalling middels bloembakken en/of het plaatsen van verkeersdrempels is gewenst. “Dat kan ons inziens zonder opofferen van parkeergelegenheid en op deze wijze blijft de straat toegankelijk voor verkeer en hulpdiensten, maar zal in onze ogen de veiligheid toenemen.”

‘Het is dankzij de oplettendheid van een van de ouders dat een kind nog net voor een voorbijrazende auto is weggehaald’

Want die veiligheid laat de laatste jaren te wensen over, vinden de betrokkenen. Dat komt onder meer door het extra verkeer door nieuwbouw aan de Barleuslaan (twaalf woningen), de Roemer Visscherlaan en de Vaartweg, weet de bewonersvereniging. “Wij constateren dat onze straat al lange tijd onveilig is. De verkeersregels worden niet gehandhaafd en de straatinrichting nodig uit tot hard en roekeloos rijgedrag. Er zijn laatste maanden al enkele katten doodgereden (één kat wordt nog behandeld) en er hebben zich enkele incidenten met kinderen voor gedaan. Het is dankzij de oplettendheid van een van de ouders dat een kind nog net voor een voorbijrazende auto is weggehaald.”

Zeker in het deel van de Hooftlaan tussen nummers 11 en 30 wordt vaak erg hard gereden om dan weer af te remmen voor de bocht naar rechts of links, beweren de bewoners. “En op het brede en rechte weggedeelte - ter hoogte van nummers 22 en 25 - worden snelheden van 60 m/u behaald. Ook de onderneming Van Walraven, gelegen aan de Vaartweg, zorgt voor een forse verkeerstoename door de Hooftlaan. Ook al is de Vaartweg vanaf de Brediusweg in te rijden veel busjes komen via de Hooftlaan”, zo constateren de bewoners dagelijks. 

De buurt rond de Hooftlaan is de laatste jaren verjongd; er zijn veel kleine kinderen die graag buiten willen spelen. De speeltuin ter hoogte van ‘de paaltjes’ wordt intensief bezocht door kinderen uit alle straten in de buurt. “Dat juichen we als bewoners ook van harte toe. Die kinderen steken daar echter vaak de straat over en kijken niet altijd in alle richtingen voordat ze oversteken. Scooters, fietsers, auto’s en busjes komen van alle kanten.” De gehele wijk kent al een 30 km-zone, maar kennelijk is dat niet voldoende. 

‘We vragen al sinds 2005 een oplossing voor dit probleem, maar het blijkt erg hardnekkig’

Ook vragen de bewoners de gemeente Gooise Meren een ander probleem aan te pakken. “Een doorn in het oog vormt de overlast van te lange vrachtwagens die de bocht naar de Roemer Visscherlaan bij de paaltjes niet kunnen nemen. Het gebeurt wekelijks enkele malen dat het bord genegeerd wordt en dit heeft als gevolg dat deze vrachtauto’s vervolgens achteruit weer terug moeten rijden. Een gevaarlijke en hinderlijke situatie. We vragen al sinds 2005 een oplossing voor dit probleem, maar het blijkt erg hardnekkig.”

Bewonersvereniging Hooftkwartier heeft op 27 januari een online afspraak met de wethouder om de plannen toe te lichten.