Tinus Koops eerder dit jaar op het Media Park.
Tinus Koops eerder dit jaar op het Media Park. Foto: Bastiaan Miché

'Pakweg 500 mensen verwacht'

Vervolg van de voorpagina

Nederland in Opstand is dezelfde actiegroep die in juli vorig jaar een betoging hield op het Media Park tegen het volgens de demonstranten 'fake news' van de NOS. Komende zondag wilden de actievoerders vanaf het Marktplein opnieuw richting Media Park een mars houden, maar daar gaf het Media Park geen toestemming voor. Daarom wordt er, aldus organisator Tinus Koops, 'iets leuks neergezet' op het Marktplein.

Koops verwacht dat er zondag pakweg 500 actievoerders op het Marktplein aanwezig zijn. Er zijn verschillende sprekers, waaronder voorman Willem Engel van Viruswaarheid. Hij was vorige maand - toen het verboden protest uiteindelijk toch iets uit de hand liep - ook in Hilversum. "Het is tijd voor een duidelijk maar vreedzaam statement tegen dit kabinet”, aldus de vertegenwoordigers van Nederland in Opstand op social media. Zij demonstreren ‘tegen de lockdown, voor mensenrechten en voor kinderrechten. "Onder het mom van Covid-19 werd onze kerst verpest en onze vrijheden afgenomen. We worden gedwongen tot het dragen van (bescherming) waarin is aangetoond dat het niet helpt. Doe je het niet krijg je een boete of word je een supermarkt uitgesleurd.”

Koops, eind vorig jaar veroordeeld voor opruiing en bedreigen en beledigen van de voormalige burgemeester van Utrecht Jan van Zanen, wil corona zeker niet ontkennen en betreurt ook dat mensen hieraan overlijden. Het gaat in zijn ogen echter te ver om daarvoor 'een hele economie plat te leggen'. De Utrechter stelt daarbij dat de huidige regering paniekvoetbal speelt en noemt ook het dragen van mondkapjes onzin. Hij benadrukt ook dat Nederland in Opstand altijd vreedzaam is geweest.