Via online-trainingen buiten werken aan de voetbalkwaliteiten.
Via online-trainingen buiten werken aan de voetbalkwaliteiten. Foto: Bastiaan Miché

Jeugd laten bewegen door Voetbalacademie

HILVERSUM Scholen zijn dicht. Sportscholen en verenigingen moeten de deuren gesloten houden. Met vrienden is het lastig afspreken, omdat je met maar een zeer beperkt aantal op straat mag. Het leven in de lockdown is lastig. Dat geldt ook voor bewegen, wat wel belangrijk is. Met de Voetbalacademie hopen de Bink buurtsportcoaches de jeugd aan het ballen te krijgen.

In samenwerking met zes voetbalclubs (Victoria, Wasmeer, Olympia, BZC'13, Altuis en 't Gooi) zijn de buurtsportcoaches dit online-initiatief gestart. Een jaar lang kunnen de jonge voetballiefhebbers aan de slag om hun voetbalkwaliteiten te verbeteren, maar vooral toch actief te blijven. "Ons doel is de jeugd aan het bewegen te krijgen", stelt Kristel van Ekelenburg, coördinator buurtsportcoaches Bink.
De opzet van de Voetbalacademie, die nu op verzoek van de gemeente geprofessionaliseerd is ten opzichte van de eerste lockdown, is duidelijk. Iedere cyclus duurt vier weken (tenzij er vijf donderdagen zijn). Zo eindigt de maand altijd met een challenge. In de drie weken ervoor wordt er gewerkt aan de techniek of aan passen en trappen. Volgens buurtsportcoach Danny de Heus, die de contacten heeft gelegd met de voetbalverenigingen en samen met zijn collega's verantwoordelijk is voor de online-trainingen van de Voetbalacademie, zijn de oefeningen goed op pleintjes en uiteraard een voetbalveld te doen.
In de wekelijkse filmpjes verschijnen een clubtrainer en een aantal jeugdspelers van de desbetreffende vereniging. Zij doen de technieken en oefenvormen. De eerste reeks aan video's is geschoten bij Victoria. De volgende in de rij is Altius. Alle zes de clubs komen tweemaal een maand aan de beurt, zodat dit project zeker een jaar gaat duren.
"We merken dat we positieve reacties krijgen van de jeugd", aldus Van Ekelenburg. De buurtsportcoaches verzorgen online niet alleen de Voetbalacademie, maar bijvoorbeeld ook Bewegend Leren en een livestream voor peuters. "Het online-gedeelte is een mooie aanvulling op onze fysieke activiteiten", meldt ze vervolgens nog.
Naast de deelnemende clubs zorgen Bink en de gemeente ook voor de wekelijkse online-verspreiding van de filmpjes. Dat doen zij via hun eigen social mediakanalen. Elke donderdag verschijnt er een nieuwe video.