De teststraat in Huizen.
De teststraat in Huizen. Foto: Bob Awick

Coronacijfers: overtuigende daling nog niet zichtbaar

HILVERSUM Overtuigende effecten van de lockdown van 15 december blijven vooralsnog uit. Het aantal mensen dat zich in Nederland liet testen en het aantal mensen met een positieve testuitslag daalde weliswaar. Het percentage positieve testen bleef desondanks deze week hoog.

De regio Gooi en Vechtstreek is wat dat betreft geen uitzondering, meldt de regionale GGD. Lieten twee weken terug nog 8700 mensen in een week tijd zich testen in de teststraten van de GGD in Bussum en Huizen en vorige week nog 7500, afgelopen week haalde de teller nog net de 6.000. Daarvan kregen 765 inwoners een positieve uitslag. Een week eerder waren dat er 976. "Het percentage bezoekers van de teststraat dat een positieve testuitslag kreeg, is met 10,6 procent nog steeds hoog", aldus woordvoerder Irma Laméris. Ten opzichte van vorige week is dat percentage nagenoeg hetzelfde.
Net als in andere ziekenhuizen is het druk in Tergooi. Het ziekenhuis telde dinsdag 37 coronapatiënten, waarvan zes op de intensive care. Het einde is nog niet in zicht. "De ziekenhuizen zijn momenteel hartstikke vol. Allebei", zegt een woordvoerder. "Dat het vaccin er nu is, is een begin. Het geeft hoop. Maar niemand weet nog waar het einde is.”
Sinds de uitbraak van het virus zijn er 174 inwoners van de regio hieraan overleden, waarvan 124 gemeld door verpleeghuizen. De maand december staat inmiddels te boek als recordmaand met vijftig coronadoden. De slachtoffers waren bijna allemaal ouder dan 80 jaar, aldus de woordvoerder van de GGD. Een paar waren er jonger dan 75 jaar.