Forse schade was er bij winkels aan de Hilvertsweg.
Forse schade was er bij winkels aan de Hilvertsweg. Foto's: Bastiaan Miché

Relatief rustig verlopen jaarwisseling in Hilversum telt toch 21 incidenten

Hoewel Hilversum terugkijkt op een relatief rustig verlopen jaarwisseling was er op sommige plekken - vooral in Zuid - de nodige vuurwerkoverlast.

HILVERSUM “Als Hilversummers kunnen we het samen groots vieren, zoals we de afgelopen jaren op Marktplein deden. Maar we kunnen het ook noodgedwongen klein vieren, omdat we dat virus eronder moeten houden. Daar ben ik trots op.”

Dat is de reactie van burgemeester Pieter Broertjes na de relatief rustig verlopen jaarwisseling in Hilversum. Desondanks waren politie, brandweer en handhavers van de gemeente de hele avond en nacht op straat om de jaarwisseling in goede banen te leiden. De brandweer rukte in Hilversum 21 keer uit voor kleine incidenten, zoals buitenbrandjes en brandende containers. In de regio Gooi en Vechtstreek zijn er 44 meldingen bij de meldkamer binnengekomen. Er zijn deze jaarwisseling geen incidenten tegen hulpverleners gemeld. Wel is er een vuurwerkslachtoffer naar Tergooi overgebracht.

Ook was er de nodige schade door vuurwerk bij verschillende winkels aan de Hilvertsweg. Meerdere ruiten sneuvelden. Na de enorme explosie tegenover de Trekpleister bleek niet alles te zijn afgegaan. Omdat het om onbekend en zwaar vuurwerk ging, was de weg enige tijd afgezet. Een explosievenverkenner van de politie kwam ter plaatse om onderzoek te doen. Hierna is het stuk vuurwerk - zo groot als een handgranaat - veiliggesteld. De politie laat weten de kwestie te onderzoeken. Er is nog niemand opgepakt.

200 nitraatbommen

De politie heeft wel een aantal keer vuurwerk in beslag genomen, onder andere uit een auto waar 200 nitraatbommen lagen. Deze personen werden aangehouden voor openbare dronkenschap, bedreiging, (huiselijk) geweld en het overtreden van de wapenwet. Zo zijn er onder meer drie mensen opgepakt - een 30-jarige vrouw (zonder vaste woon of verblijfplaats), een 53-jarige man en een 31-jarige man (beiden uit Hilversum) - na een incident in een woning aan de Utrechtseweg. Daarbij werd een 38-jarige Hilversummer met een (nep)vuurwapen bedreigd. In de woning zijn bovendien meerdere vuur- en steekwapens ontdekt en in beslag genomen. Niemand is gewond geraakt. In de regio's Flevoland en de Gooi- en Vechtstreek zijn bij elkaar opgeteld 27 personen opgepakt. Tot confrontaties is het niet gekomen.
De Brandweer Gooi en Vechtstreek kijkt met 44 meldingen, vooral uit Hilversum en Huizen, eveneens terug op een rustig verlopen jaarwisseling. Er zijn geen meldingen geweest van autobranden tijdens de nieuwjaarsnacht. In Huizen ontstond brand in peuterspeelzaal Libelle aan het Holleblok. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar het pand liep wel veel schade op door de brand.
Ook in Wijdemeren waren er enkele incidenten. Desondanks is burgemeester Crys Larson, die zelf met de politie op pad was tijdens oudejaarsavond, tevreden over het verloop van oud en nieuw: “Mede dankzij de brede inzet en de goede samenwerking, is de jaarwisseling in onze dorpen rustig verlopen. Ik wil vooral onze inwoners danken voorde goed verlopen jaarwisseling. Zij hebben met elkaar gezorgd voor een mooi begin van 2021.”
Ondanks het vuurwerkverbod is er wel vuurwerk afgestoken. Larson vindt het jammer dat niet iedereen zich aan het verbod heeft gehouden. “Gelukkig zijn de ziekenhuizen niet extra belast door slachtoffers.”

Illegaal feest

'Gelukkig zijn de ziekenhuizen niet extra belast met slachtoffers'

Op oudejaarsdag en -avond hebben de gemeentelijke toezichthouders een aantal personen aangesproken vanwege vuurwerkoverlast en kleine brandjes. Verder waren er enkele incidenten in Loosdrecht. De politie moest onder meer ingrijpen bij een feest in Loosdrecht waar dertig mensen aanwezig waren. Het feest is door de politie beëindigd.
De komende dagen inventariseert de gemeente de schade aan gemeentelijke eigendommen zoals afvalbakken, containers en speelvoorzieningen. Er is bijvoorbeeld een aantal bushokjes vernield. Inwoners kunnen ook zelf schade melden bij de gemeente. Waar mogelijk wordt de schade verhaald op de dader(s).

In een woning aan de Utrechtseweg was een incident.